Dagboken fra radiolivet

80% pynter 23.12

Selvfølgelig kan 80% ta feil! Men, etter at vi fortalte at både Andrea og jeg har pyntet juletreet allerede, var det overveldende å oppleve at vennene våre som pynter 23.12, var i enormt flertall. Faktisk var det bare 4% som sa at de har pyntet den 29.11. 80% pynter 23.12. Vår undersøkelse ble gjort i Allvisen NRK Radio.

Juletreet, 80% pynter 23.12

Visste du forresten at det var lærerne i samfunnet som fikk juletre hjemme først? I følge en tidligere kurator på Maihaugen, skjedde dette tidlig på 1800-tallet. Den gang var det ekte trær fra skogen. I dag har mange av oss uekte trær, og det skaper debatt. I det hele tatt er det mye rundt julen som skiller folk. Når skal treet pyntes? Skal det være plast eller ekte tre? Hva er mest miljøvennlig? Skal det være tema-pynt? Gull? Rødt/grønt? Eller barnas hjemmelagde papirkurver? Skal man pynte treet med norske flagg? Hva med glitter? Juletreet vekker så mange lyster til å diskutere, viser det seg fra lytternes respons-meldinger.

Noen pynter treet når snøen kommer. Noen pynter når de ikke klarer å vente lenger. Noen midt i advent og, altså 80% pynter 23.12, på lille julaften. Uansett hvordan du gjør det så vit at det ikke finnes noen fasit. Din løsning er like god som alle andres. Og ja, noen av «de andre» vil mene at de har rett og at du tar feil, men da skal du bare trekke pusten dypt og være takknemlig for at du ikke er like snever som dem. Nyt før-julen! Slik du vil.

Visste Allvis at 80% pynter 23.12 ?
Av W.G. Collingwood (1854 – 1932) – The Elder or Poetic Edda; commonly known as Sæmund's Edda. Edited and translated with introduction and notes by Olive Bray. Illustrated by W.G. Collingwood (1908) Page 25. Digitized by the Internet Archive and available from https://archive.org/details/elderorpoeticedd01brayuoft This image was made from the JPEG 2000 image of the relevant page via image processing (crop, rotate, color-levels, mode) with the GIMP by User:Haukurth. The image processing is probably not eligible for copyright but in case it is User:Haukurth releases his modified version into the public domain., Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4590005

Fyren til høyre på bildet over heter Allvis. Han møter vi i Eddadiktet «Allvismål» i norrøn mytologis eldre Edda. Hvem var Allvis? Og hvorfor er han her nå?

Vi fikk et brev til folkehatten vår. Folkehatten er en hatt folk kan legge spørsmål, forslag eller informasjon i. Forslaget fra Rønnaug var å finne et nytt navn på det vi kaller App i dag. Applikasjonen til mobil, nettbrett, PC, TV og så videre. I 1993 fikk jeg i oppdrag å oversette alle de engelske begrepene i hitliste-terminologien. Det var i forbindelse med oppstarten av TOPP30 på den nye radiokanalen Petre. Det førte til benevnelsen «saltstøtte», altså alle låtene som ikke beveget seg opp eller ned på lista, fra forrige uke.

Rønnaugs forslag er at vi nå skal kalle Apper for Allviser. Et godt forslag, tenkte vi. Allvisen var, som navnet tilsier, allvitende. Noe han fikk demonstrert for guden Tor da Allvis besøkte ham for å be om datteren Truds hånd. Tor lot hammeren ligge, og lot heller Allvis lære ham om alt mellom himmel og jord. De holdt på så lenge at solen steg, og Allvis ble til stein. Således unngikk Tor å gi bort sin datter, men han fikk bevist for seg selv og sin verden at Allvis var kunnskapsrik.

Men, visste Allvis at 80% pynter juletreet 23.12 i Norge i 2021? Sannsynligvis. Han visste alt. Akkurat som applikasjonene vi bruker.

HC og Andrea bestemte seg for å teste ut begrepet Allvis, og tok det i bruk i stedet for App ut dagen. Det gjorde også Lars Albert hos CEMM, så får vi se om han bestemmer seg for å markedsføre CEMM Alvisen i stor skala.

Takk for bidraget, Rønnaug. Hvis andre vil putte noe i Folkehatten, er det bare å sende mail med en gang.

Dagens nye venn heter Torill, hun bor på Helleland i Rogaland og har plassert ut brorparten av de over 500 nissene sine. Men, juletreet må vente til 23.12 for å bli pyntet.

Ellers lærte vi at snøen er på vei til de som ikke har fått ennå, og at en kar som heter Ptolemaios har ansvaret for å ha ryddet opp i over halvparten av de 88 stjernebildene på himmelen. Jeg legger meg gjerne på terrassen på kalde, klare dager, og ser på noe stort og vakker ingen TV-apparat kan konkurrere med. At planetene har navn etter guder, henger visst sammen med at for veldig lenge siden trodde folk at de faktisk var guder, kan du lære mer om her.

Last ned Allvisen NRK Radio her, og lytt til HC og Andre når du vil. (Android her.)

Og, vil du sikre deg en fin julepresang, kan du ta en titt her.

Til neste gang – ta vare på deg selv!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *