Dagboken fra radiolivet

Der er ingen ko på isen!

9.november 2021

Tirsdag 9.11 ble en fin dag. Til tross for universets gjentatte forsøk på å trykke humøret mitt ned, med skyting på gaten i Oslo, økende Korona-tall og strømpriser til himmels, gjorde denne niende dagen i november 2021 gode ting for hodet mitt.

Det norske fastlege-tilbudet er fantastisk. Akkurat som Zootropia. Veldig flott, men utroooolig treigt. 5 uker etter at jeg var til konsultasjon, dro jeg ut for å hente henvisningene jeg trenger for å få timer til videre utredning. Ingen dramatikk, bare longør.

Silk går en formiddag – helt til klokken er 12 og kroppen befinner seg på jobb.

Der resulterte drodlingen i følgende meny for det radiolyttende P1-publikum mellom 17.03 og 19.00

  • Danske ordtak (ordsprog) – har du ett? Og hva vet vi egentlig om Danmark?
  • Vi må rydde opp i forskjellen på Singles Week og Singles Day
  • …og hvor gammel er verdens eldste spøkelses-tegning?

«Ja, ja… Gammel kærlighed ruster ikke», sa manden og smed konen i kanalen.

Har danskene morsommere ordtak enn oss? Og hvor kommer de fra, alle sammen?

«Der er ingen ko på isen». Hvordan kan det bety at det nærmer seg vår?

Etter å ha tenkt meg litt om, er svaret like selvfølgelig som det er trist. Vi må faktisk tilbake til 1880-tallet, i en egn godt ute på landet i et av verdens lykkeligste land, med verdens eldste flagg.

Der pleide kuene å gå på isen om vinteren. En dag var det ikke vinter lenger, men det hadde ikke kuene oppfattet. Da bondekona så utover innsjøen nedenfor gården, kunne hun konstantere at «der er ingen ko på isen»…. «Nuh – så har våren kommet», repliserte hennes mann, storbonden. Han hadde tydelig nok flere kuer, så bekymringen var ikke for stor.

Med største høyde på 172 moh, en av verdens største leketøy-produsenter (LEGO) og rangering som det minst korrupte landet i verden, skal nok Danmark klare å holde på sin posisjon i norske ferie-hjerter. «Gud, hvor er du dejlig!» … lillebror i syd.

Når min e-postboks oversvømmes av post som skriker om «Singles Week» denne uken, ser jeg et behov for å rydde opp. At studentene ved Nanjing Universitet i Kina, en gang i forrige årtusen bestemte at datoen 11.11 ville passe fint for en single-fest, betyr ikke at alle som skal selge meg noe rimelig, kan beslaglegge hele uken til jobben.

Singles week er allerede tatt. Av de single i USA. De markerer seg og hverandre i den tredje hele uken i September hvert år. Godt underbygget av statistisk arbeid utført av NRK.no og Statistisk Sentralbyrå, er det lett å se behovet for en uke for de single. Et av verdens raskest voksende folkeslag – med dertil hørende rask utvikling av negative forhold i livet. Dårligere søvn, høyere dødelighet, dårligere økonomi. Ta vare på de single! Men, husk at en del av dem har valgt det selv, og ønsker ikke forandring. Viktigst av alt – når dere skal spleise på noe, – ikke «del per par», del per person…. Og slutt med begrepet om en bedre halvdel! Av alt folk lar seg krenke av om dagen, mener jeg det er blant de bedre årsakene. Du er god nok som du er – du er din egen «hel-del».

At spøkelsene var kåtere i Mesopotamia visste jeg ikke før en trivelig, voksen kar fra The British Museum of Art fortalte meg det, i en sak på Forskning.no

Der stiller han ut en 3500 år gammel tegning av et spøkelse, som fordi han var desperat etter en elsker, hadde vendt tilbake til de levendes verden, for å hente en kvinne og vandre tilbake til det hinsidige sammen med henne. Tegningen er ikke en tegneserie, så hva de foretar seg når de er fremme, får vi ikke vite.

Men, vi får vite at befolkningen i det som i dag er Irak, litt av Syria og litt av Tyrkia, i perioden 8500 – 550 f.v.t. ble kalt Mesopotamia, og at de som bodde der ikke var redde for spøkelser. Til tross for (eller på grunn av) at enkelte av dem altså hadde kommet for å hente dem til lek og utfoldelse uten klær på.

Mesopotamierne var lei seg for å ha gjort gjentatte feil i begravelses-seremoniene opp gjennom, – for det var det som egentlig var årsaken til å de døde kom tilbake.

Derfor hadde de omsorg for spøkelsene, ville hjelpe dem, og – altså i følge nevnte tegning – stille seg tilgjengelig for å bli med over i det hinsidige for… ja, nettopp, – lek og utfoldelse uten klær på.

Mikset med det overfor stående, lærte jeg også at Meteorologisk institutt for første gang har utstedt farevarsel for vinterlyn og at Teslas aksje skulle falle 12%. Circa 30 minutter etter at jeg satt inn sparepenger. På historiens høyeste kurs. Takk for meg.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *