Dagboken fra radiolivet

Det er Norge som er best…

Bir Tawil – ledig land på det afrikanske kontinent (skjermdump Google Maps)

Overskriften henspeiler ikke på de 90 minuttene på folketomme De Kuip stadion i Rotterdam i går kveld. Og bildet er ikke fra landet landslaget nå slipper å reise til, selv om deler av Qatar ser slik ut.

Så hva handler overskriften om?

Den er konklusjonen etter at vi eksperimenterte med tanken om å starte vårt eget land. Høye strømpriser, inflasjon, mangel på varer i butikkene, korona-utfordringer, stigende renter, trusler om «sjokk-skatter»… Kunne vi klart det bedre selv?

Det er flere som har prøvd, og noen har kommet ganske langt. I 1964 fikk Giorgio Rosa, en italiensk ingeniør, tillatelse til å konstruere en 400 kvadratmeter stor plattform i Adriaterhavet. To år senere erklærte han «øya» uavhengig, som en selvstendig stat. Giorgio lagde seg flagg, og bestemte språk (esperanto) for mikronasjonen Rose Island. Han rakk også lansere sitt eget frimerke før den italienske stat fikk nok og avsluttet eventyret med makt. Filmen om Rose Island finner du på Netflix.

Fyrstedømmet Sealand (engelsk: Principality of Sealand) er en mikronasjon uten internasjonal anerkjennelse sørøst i Nordsjøen. Sealands selverklærte fyrste Paddy Roy Bates hevder herredømme over plattformen HM Fort Roughs omkring ti kilometer utenfor kysten av Suffolk i England. Plattformen er en tidligere forsvarsinstallasjon fra den annen verdenskrig.

om mikrostaten SEALAND, Fra Wikipedia

Grunnlegger Paddy Bates døde i 2012 og nå er det sønnen, Michael Bates som styrer mikrostaten Sealand. Finansieringen av landet hans er ordnet gjennom blant annet salg av fyrste- og baron-titler – og salg av mikrodeler av mikrolandet til folk over hele verden. Siste folketelling på Sealand viste 2 innbyggere.

Både Rose Island og Sealand har vist at det ikke er helt umulig å etablere sitt eget land. Men, hva skal egentlig til? Og er det noen vits å prøve? Vi har samlet en slags huskeliste for alle som ønsker å prøve.


Lær om landet du vil etablere. Lag historien og bestem deg for en profil for landet.

2. Organiser planene dine. Hva heter landet? Hvordan blir hovedstaden og hva heter den? Hvilket språk skal dere ha? Design et flagg, skriv en nasjonalsang, lag nasjonens emblem / logo.

3. Lag lover og regler for landet.

Her er det verdt å merke seg at den såkalte Montevideo Konvensjonen (av 1933) har visse regler for hva som skal til for at et land skal kunne vurderes for anerkjennelse:

 • en fast befolkning
 • et definiert territorie
 • en regjering
 • evnen til å inngå relasjoner med andre stater
 • bekreftelse på anerkjennelse fra andre stater, og at staten ikke vil blande seg inn i andre staters anliggender

Det er faktisk slik at hvem som helst, når som helst og hvor som helst, har den grunnleggende rettighet til å erklære seg selv som et land. Men, sjansene for å bli tatt seriøst, og ikke minst til å få innvilget sitt territorie sin løsrivelse fra det aktuelle land det befinner seg i, er nær null.

4. Finn et ledig territorie, eller forsøk å få løsrevet ett fra et eksisterende land.

Her viser det seg at kun Antarktis og et landområde nord for Sudan er tilgjengelig per i dag. Det vil si, uenighetene om hvem som allerede eier hva i Antarktis har ført til en traktat som gjør at alle bare lar saken ligge. Så lenge den gjelder, er det liten vits i å prøve å vekke bjørnen(e).

Da er det bare Bir Tawil igjen. Det er 2000 kvadratkilometer med ørken, på grensen mellom Sudan og Egypt. Varmt og øde. Kun sand og stein. En fyr som heter Jeremiah Heaton har gjort krav på området, som han kaller Nord Sudan, men han er ikke anerkjent av noen – ergo er det ikke umulig å gjøre sitt forsøk der.

Alternativt kan du annektere et land eller landeområde, men det gjør deg ikke populær. Har du mye penger kan du forsøke å kjøpe et land. Du kan se etter et smutthull i andre lands dokumentasjon for eierskap av landområder eller du kan forsøke å overbevise et land om at de ikke trenger en forlatt del av landet sitt…

Alle de siste metodene er utprøvd opp gjennom årene, men ingen av dem har resultert i at FN har måttet sette inn en ny stol i plenumssalen i FN-bygningen i New York. Forrige gang et land ble tatt opp som medlem av FN, var i 2011 da Sør-Sudan ble den 193. medlemmet. Før det var i 2006, da Montenegro ble medlem, bare noen uker etter at landet hadde løsrevet seg fra Serbia.

Kanskje Jeremiahs idè om Nord-Sudan ikke var så dum?

Alternativt kan man bygge seg en øy – som jo både Mr Rosa og Mr Bates har bevist mulig, tidligere.

5. Inviter vennene dine til å flytte til landet ditt.

6. Skriv grunnloven og sett sammen en forsamling som kan vedta den.

7. Etabler resten av lovverket

8. Erklær din uavhengighet (det er her det for alvor kommer til å lugge)

9. Etabler en økonomi (og lugget det ikke på uavhengighet, så bare vent til dette punktet…)

10. Bli anerkjent av verdenssamfunnet (…du vet….)

11. Organiser og verifiser landets profil, branding, omdømmebygging, kampsaker, statsemblem, pengevalører og nasjonalsangen du skrev i punkt 2.

12. Etablér og iverksett opplæring av det nasjonale språket ditt.

Jeg vet ikke hva du tenker, men Andrea og jeg ga opp ved punkt 3. Men, tanke-eksperimentet er morsomt. Og vennene våre bidro med en rekke forslag til både lover og kampsaker. Men, også de konkluderte med at Norge er best. Vi legger løsrivelses-planene i skuffen og stålsetter oss for høyere renter, dyrere bensin, heftigere skatter og avgifter og inflasjon. Vi er jo tross alt bare «vanlige folk» – og nå er det vår tur.

EU-Netherlands

Tilbake til et land som eksisterer. En av grunnleggerne av både EU og FN – og grunnen til at Norge ikke kommer til Fotball VM i Qatar i 2022. Nederland. Her er noen fakta om Tulipan-landet (mørkegrønt på kartet over).

 • Det tettest befolkede landet i verden
 • Den mest liberale politikken når det gjelder narkotika, prostitusjon, homoseksualitet og aktiv dødshjelp
 • Kjent for vindmøller, tulipaner, ost og tresko
 • Monarki som også omfatter øyene De Nederlandske Antillene og Aruba
 • Omtales feilaktig som Holland. Holland (nord og syd) er bare to områder i Nederland
 • Hovedstad: Amsterdam, men regjeringen sitter i Den Haag.
 • 27% av landet (og 60% av befolkningen) befinner seg under havnivået
 • Har verdens høyeste menn (183 cm i gjennomsnitt)
 • Er verdens største eksportør av blomster
 • Amsterdam har 165 kanaler og 1281 broer
 • Nederland konsumerer mest lakris i verden
 • Det sies at gulrøtter er oransje fordi bøndene ville hedre sin konge William III Oranje etter at han løsrev nasjonen fra spansk styre på 1600-tallet. De dyrket frem oransje gulrøtter, mot normalt hvite, gule og lilla tidligere.
 • Nederland har flest sykler pr innbygger (1.3), flere enn 22 millioner sykler.
 • De har verdens eldste nasjonalsang – skrevet ca år 1570.

Av annet jeg lærte i går, var at 16. november er den nasjonale hurtigmat-dagen i USA, og at vi har fem grunnleggende smaker – søtt, surt, bittert, salt og umami. Den siste er minst kjent. Umami betyr «god smak» på japansk, og det var kjemikeren Kikunae Ikeda som identifiserte smaken, – som du finner i blant annet asparges, tomater, ost (særlig parmesan), shiitake, kombu-tare, melk og kjøtt (i følge Wikipedia) og i kjøttet i krabbe-skallet (i følge mitt lokale vinmonopol).

Så, da kan bare onsdagen komme…

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *