Dagbok

Det er sant som de sier

9 dager – 11,1 km

Den 12. november 2021 har gått inn i historiebøkene. Det er andre enn meg som har bidratt med ting som vil huskes. Og, noen med ting som vi helst ikke vil huske.

Min dag var fin.

Du husker kanskje at jeg fortalte at brevet fra fastlegen lot vente på seg. Helt ærlig – jeg antydet vel at jeg ikke trodde han hadde sendt det i det hele tatt, og dermed la jeg vekt på tema-skålen «offentlig helsevesen». Vel, i dag kom brevet og jeg må trekke tilbake min antydning. Brevet var sendt dagen etter at jeg ba om det, som lovet. Det vil si 03.11.21.

I følge Google Maps er det 11,1 kilometer vei mellom legekontoret og postkassen min. Det tar 14 minutter å kjøre hvis trafikken er grei. Posten har klart å bruke 9 dager, eller ca 13.000 minutter på å frakte brevet mitt den samme veien. Riktignok via sentralen på Rolvsøy, så jeg er villig til å plusse på 30 minutter på reell vei. Men, ærlig talt. 44 minutter vs 13.000 minutter? En e-post hadde brukt 1 sekund! En brevdue kanskje et kvarter.

Jeg vet at posten bare leveres ut annenhver dag nå. Jeg har ikke skjønt om det betyr at det er to dager den ene uken og tre dager den neste, men det er uansett ikke viktig. Her snakker vi 9 dager for å levere et brev. Og de har tatt 24 kroner for jobben.

Nå er det ikke prisen som utgjør tungen på vektskålen for meg. Jeg vet at transport er dyrt. Men, at et brev skal ta 9 dager på 11,1 kilometer får meg til å bruke uttrykket «Det er sant som de sier….» – brevpost har utspilt sin rolle.

Og når en snakker om sannhet. Det er veldig lite sannsynlig at noen slengte tungen på vektskålen for å få en avgjørelse, eller? Det måtte være en svært uhygienisk og motbydelig manøver, i for eksempel bystyremøter eller rettssaler – hvor det tyngste, eventuelt siste argument eller bevis var utslagsgivende for utfallet i saken. Dessuten er det praktisk umulig uten å kutte den av. Tungen er for kort til å legges på vekten uten å fjerne den fra hodet den er festet i.

I følge språkrådet heter det som avgjør en sak, «tunga på vektskåla», så mon ikke?
Neida. I følge det samme rådet er det ikke en som mister tungen hver gang en sak avgjøres. De gamle vektene i både Norge, Sverige, Danmark og Tyskland hadde nemlig en viser som var tunge-formet. Derfor finnes begrepet også på disse språk. I Tyskland, for eksempel, «Zünglein an der Waage». De hadde mindre tunger.
Rådet legger til et visst forbehold, siden logikken brister. Hvis tunga er selve viseren på vekten, sier uttrykket egentlig ikke noe om hvorvidt selve vekten har gått opp eller ned. Viseren legges jo ikke på vektskålen.

Men, det er sant som de sier. Man kan ikke ta alt på ordet.

Mye av denne fredagen ble tilbragt til sjøs. Vår 16 fot lange Steady med 60 japanske hester på hekken tok oss ut til krabbe-land. Dessverre var krabbene bortreist, men vi fikk en fin tur. 8 teiner i vannet og en sterk lommelykt i hånd. Lommelykten kom i bruk etter mørkets frembrudd. Sist gang vi lyste etter dette dyret med 10 føtter, kom det horder inn i lyskjeglen vår og vi ga oss etter 36 stk. Jeg husker jeg tenkte på hvor mange sko de ville trengt, hvis de var som oss. Men, heldigvis. De bare krabber rundt der nede. Uten sko. Helt til noen vil ha dem til middag. Jeg tok meg også i å tenke på hvorfor de heter krabbe. Svaret er åpenbart. Så tenkte jeg – har vi andre dyr som heter akkurat det samme som de gjør? Fugl heter ikke fly. Fisk heter ikke svømme. Edderkopp heter ikke «skremme livet av kona».
Mitt liv er for kort til å utdype alt jeg lurer på, så jeg lot det ligge.

Denne gangen fant vi altså ingen krabber med lykten vår. Det er sant som de sier – lyse etter krabbe må man gjøre når det er fullmåne.

Men, de 8 teinene kan by på overraskelser lørdag ettermiddag. Kanskje herremåltidet krabber rundt i dem? Du vet hvor du finner svaret. I morgen.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *