Dagboken fra radiolivet

En hverdagsfest

Her dag er en fest – derfor har vi hverdagsfest hver dag.

Hver dag er en fest! Derfor har vi hverdagsfest hver dag. I hvert fall fra mandag til torsdag, mellom 17.00 og 19.00.

«HC og Andrea» har vært på NRK P1 siden 2. januar 2020. Vi er stress-fri sone, med smil og hygge. Vi kaller det en hverdagsfest. Vi har venner i hele landet, og en del i utlandet også. Vi er veldig stolte av å få være sammen med deg, i din ettermiddag, på Norges største radiokanal. Bare så det er sagt!

Hos oss hører du ofte om temaer du ikke visste at du hadde lyst til å høre om, før du hørte det. Det er målet i vår hverdagsfest. Samle vennene og vært så godt selskap som mulig i 2 timer, på den tiden av døgnet da ettermiddag går til å bli kveld.

Jeg husker fra tiden i TV2, at folk sa, «Joda, det er sikkert kult å være programleder fredag kveld. Men, hva gjør du resten av uken?».

Nå har spørsmålet dukket opp igjen. Her om dagen var det sågar en som ba om en «redegjørelse for hva vi bruker resten av dagen på. Å snakke i radioen kan umulig kreve mer enn 5 minutters forberedelse». Vedkommende samler nok på alle kvitteringene på Kiwi, arkiverer alle kontoutskrifter i perm og stopper sokkene sine. Ikke dumt, men ikke så vanlig lenger heller. Jeg antar at vedkommende også er kritisk til den tidligere NRK-lisensen. Respekt for det.

Men, nå skal jeg ta deg på ordet, venn ved radioen! Her følger en redegjørelse for hva som skjer en vilkårlig mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, i mitt liv.

Det arbeides

Klokka 12.00 er det oppmøte på kontoret. Det betyr at hele redaksjonen møtes ved kaffemaskinen klokka 11.55. Der er det Cafè Creme (sort kaffe på jålete språk) som tappes.

Hele redaksjonen vil si Andrea Lindquist og meg.

Klokka 12.00 er vi innlogget og arbeidet med dagens sending starter. Først en hjernestorm med deling av erfaringer fra dagen så langt. Hva vil vi snakke om? Hvorfor vil vi det? Hva kan vi bygge videre ut fra det vi vil snakke om.

Så en liten tur ut på internett. Har det skjedd noe spesielt i dag? Finnes det noen kuriøse nyheter vi kan drodle rundt, eller skal vi snakke om et dyr? Eller negllakk? Eller Mikke Mus? Hos oss er intet tema for lite og intet for stort.

Vi diskuterer hvordan program-åpningen klokka 17.03 og 18.03 skal være, og vi tilegner oss mer informasjon om det vi vil snakke om.

Det er fort gjort å bruke et par timer på å finne ut alt som er morsomt å vite om bjørn eller månen, eller finske statsministere…

På kontoret

Etter en stund går vi i studio og lager småtteri til sendingen. Vi går gjennom musikken som skal spilles og finner frem informasjon om en del av låtene. Så finner vi informasjonen vi trenger for å gjøre Tidsmaskinen interessant.

Mange lurer på om vi bestemmer musikken. Det gjør vi ikke. På 90-tallet var det programlederne som bestemte musikken. Vi gikk i plate-arkivet på Marienlyst og hentet dagens musikk på vinyl eller cd. I dag ligger alt klart på serveren, og vi kan logge på og laste ned. NRK Radio har en utmerket musikkredaksjon som bestemmer hva som skal spilles. Alle som klager på musikken er i sin fulle rett til det, men hvis man begynner å tenke på alt arbeidet som ligger bak, forstår man fort at den jobben ikke er så enkel som man tror. Vel, det er et helt annet kapittel. Poenget her er at vi bestemmer ikke hva som skal spilles, men vi må sette oss inn i musikken, vite litt om den, vite hvordan hver sang starter og hvordan den slutter. Det er sentralt i presentasjonen og sammenbindingen av innholdet. Målet er å lage radio som «flyter fint» i øret ditt.

I løpet av dagen må vi også snakke med meteorologen. Vi vil jo vite hva vi skal snakke om med dem. Og, ja. Det er været, – men litt mer detaljert.

Plutselig er klokka 16.50, og det er på høy tid å gå til studio. Der sendes NRK Østfolds ettermiddagssending frem til kl 17.00, så vi venter på gangen. Mens vi sitter der, kommer vi som oftest på at vi ikke har rukket å spise i løpet av dagen, så da melder sulten seg. Rekker vi en brødblings før rødlyset kommer på? Nei.

Kl 17.00 starter Dagsnytt. NRK Østfolds programledere forlater studio og vi rykker inn. Nå skal vi logge på alle sosiale medier, SMS-postboksen, musikkdatabasen og legge opp kjøreplanen. Jinglene skal inn på «pædden» på bordet og mikrofonene skal stilles inn. Mikseren skal konfigureres for vårt oppsett og det faste oppsettet med nettsider skal opp på skjerm. Vi har nøyaktig 180 sekunder på denne jobben, for kl 18.00 skal alt være klart og HC og Andrea-kjenningen skal på lufta til alle som vil høre. På DAB, i App og på nettradio.

Sendingen er slutt kl 19.00 og etterpå pakker vi premie og skriver brev til vinneren. Litt rydding og en evaluering av dage, og så er det kvelden.

Det var hyggelig at du ville være med oss en dag på jobben. Det er ikke noe problem å få 8 timer til å gå, og vi har det stort sett gøy hele tiden.

I dag er det fredag og vi har tilbragt tid med en utmerket radiomann på nettmøte. Rune Nilson i «Landsmøtet» har evaluert og hjulpet oss med inspirasjon før neste ukes innsats. Håper du vil lytte da også! Vi er på plass mandag kl 17.00

God helg!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *