Dagboken fra radiolivet

En konsert = 639 år

John Cage, Organ2/ASLSP

Det er ikke Justin Bieber på Leangen i Trondheim jeg sikter til. Men, gratulerer og av med hatten for arrangøren Kristian Digre hos Livesentralen, som har fått Justins «The Justice World Tour» innom Trondheim Sommertid, søndag 7. august 2022. Det blir en av bare 4 konserter i Europa neste år, så å få han til Norge er en bragd. På fredag legges 40.000 billetter for salg. Jeg tipper det tar 20 minutter å selge dem, hvis Ticketmasters systemer holder seg stående i perioden kl 10.00 til 10.20.

Superstjernen med seks albumer i sekken og 21 Billboard Music Awards, har siden debuten i 2010 gjort seg bemerket som en av verdens mest innovative og mestselgende artister. Med 9 milliarder streams, 70 millioner solgte albumer og 8 førsteplasser på Billboard listen har han slått de fleste rekorder og etablert seg som en av vår tids storheter.

Justin Bieber skal til trondheim 7. august 2022

På Justins forrige turne varte en konsert omtrent 2,5 til 3 timer Det er ganske vanlig for en arenakonsert.

Men, hvis du har tilgang til et orgel, og kanskje en kirke, kan du være alt annet enn vanlig. Det har de bevist i Burchardi-kirken i Halberstadt i Nord-Tyskland. Der spiller de et verk av John Cage som heter ORGAN2, og siden det står ASLSP bak tittelen, har de holdt på med det i 20 år.

De startet på stykket i september 2001. Første sats er ferdig i 2072, og hele stykket skal spilles ferdig til godt ute i år 2640.

Hva er det med de 5 bokstavene ASLSP? Uten dem tar det ca 29 minutter å spille gjennom stykket. ASLSP var noe John Cage la til fordi han ville gi organisten i oppdrag å spille stykket «as slow as possible» og «as long as possible».
Hvor sakte og lenge det er, var det ingen som rakk å spørre John om før han døde.

Derfor har initiativtakeren til dette kunstprosjektet, emeritus Rainer O Neugebauer bestemt at det skal spilles i 639 år.

Dette byr på flust med spørsmål. De fleste svarene finner du på prosjektets hjemmeside.

Raske svar på de mest åpenbar spørsmålene:

  • 639 år ble valgt fordi det var 639 år siden Burchardi-kirken fikk nytt orgel sist.
  • Eneste frykt de har er at organisten sovner eller dør midt i et klangskifte.
  • «Klangskifte» er det øyeblikket orgelet blir spilt på, – da organisten enten endrer tone eller legger til en ny tone.
  • Når organisten gjør det, er tangenten fiksert på den/de tonene som spilles, slik at disse «henger»/spiller til neste klangskifte.
  • Siden 5. september 2020 har orgelet spilt (de samme) 7 toner. Neste «klangskifte» er 5. februar 2022.
  • Organisten trenger altså kun å møte opp hver gang det er «klangskifte».
  • Ingen har regnet på hvor mange generasjoner organister som vil spille i prosjektet, men tipp-tipp-tipp-oldefaren til organisten som fullfører i 2640 er ikke født ennå.

Det ligger i kortene at både organisten, arrangøren og komponisten er litt utradisjonelle i sin kunstutførelse.

Komponist John Cage uttalte i sin tid at hans viktigste komposisjon er «4´33». Riktig gjettet! Den varer i 4 minutter og 33 sekunder. Det spesielle er at pianisten møter opp, setter notearket på plass og så – lukker lokket over tangentene. Etter 4 minutter og 33 sekunder mottar han applaus, uten å ha spilt en tone.

«Fullstendig stillhet blir det aldri. Det er alle andre lyder på stedet som er kunsten. Den stille undring og de tilfeldige lydene som oppstår er ment å være selve konsert-opplevelsen»

John Cage, «4´33»

Radiovennene mellom 17 og 19 den 15. november var opptatt av Andreas hjertesukk om alt hun får tildelt hjemmefra. Arv fra besteforeldre og gjenstander fra egen barndom. Jeg kjenner meg igjen i problematikken, for lagringsplassen er begrenset, og behovet for medisinsk leksikon i 24 bind, sist oppdatert i 1974, er mildt sagt begrenset.

Blant de beste tipsene var å åpne bruktbutikk og å levere det rett videre til neste generasjon. Vennenes kreativitet er det ingenting å utsette på.

Snakker om radiolyttende venner – Wenche fra Fredrikstad lærte oss om alt du kan bruke løvetann til. Ikke visste vi at både løvetann-vin, løvetann-chips og løvetann-krem produseres i plankebyen, like lite at det eksisterer slike produkter. Wenche lager dem selv.

Dagens dritt-nyhet må være at smitte kan spres på toalettet, hvis ikke lokket lukkes før du trekker ned. Nok en oppstrammer til alle som irriterer sin samlever med gapende toalett etter besøket.

Nye og kreative metoder for høyere strømregning, forventede rentehevinger, flere avgifter og høyere skatt står på den norske dagsorden. Er det på tide å starte sitt eget land? Vi skal se nærmere på det i ettermiddag (tirsdag 16. november mellom 17 og 13 på NRK P1 – eller her)

Ha en fin dag så lenge!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *