Dagboken fra radiolivet

Grazie mille!

white ceramic mug fill with coffee

I dag er det espressoens dag. 23. november feires et patent som ble registrert 16. mai i 1884. Han som oppsøkte registrerings-myndigheten i Torino het Angelo Moriondo, og han hadde funnet opp en maskin som i større grad enn tidligere fikk ut essensen av de verdifulle kaffebønnene, ved å bruke damp og vann under høyt trykk som presses gjennom en kompakt, finmalt kaffe.

Kaffen fikk etterhvert navnet espresso, og man mener at oppfinnelsen ble til for at arbeiderne skulle få sine kaffepauser, men kortere med samme effekt som tidligere.

Det sies at 97% av alle voksne italienere drikker kaffe daglig, og at kaffen er den nest mest konsumerte drikken etter vann. Italia har regulert prisen på espresso, slik at den skal være tilgjengelig for alle. Slik har det vært siden 1911. Prisen er lavest i syd og høyest i nord, men overalt er den innenfor intervallet 0,7 til 1,2 euro pr kopp.

Espresso heter espresso, ikke ekspresso, akkurat som avokado heter avokado, ikke advokado. Den lille porsjonen med intens koffein-drikk er basen for en rekke andre kaffedrikker. Det er mer koffein i en stor kopp amerikansk kaffe enn i en liten espresso, og det er flere kalorier i en espresso enn i en amerikansk kaffe. Allikevel sverger italienerne til espresso når de skal ha en kaffe. De kjenner knapt noe alternativ, mange av dem.

Jeg foretrekker min espresso i Italia. Den smaker bedre der. De siste par årene har jeg ikke vært på besøk i Europas støvel, så det begynner å bli lenge siden jeg smakte en skikkelig god espresso. En liten tass (25 ml) som krever 42 – 50 kaffebønner, bare fordi den er så intens.

Å lage en espresso tar i snitt 30 sekunder, og den som selger deg koppen har bortimot 90% av den euroen du betaler, i fortjeneste. Ca 90% av kaffebarene i Italia er uavhengige av kjeder, i motsetning til her hjemme hvor jeg har inntrykk av at sitsen er motsatt.

Selvom Starbucks for lengst har ankommet, tror de fleste italienere at en espresso vil koste 1 euro langt inn i fremtiden.

Liker du ikke kaffe kan du feire Cashew-nøtten i stedet. Det er nemlig Cashew-dagen i dag også!

brown nuts on black round plate

I jakten på gode nyheter havnet Andrea og jeg innom solen i dag. En ikke så stor stjerne, ikke så veldig langt fra jorden i forhold til andre stjerner, som livnærer seg på hydrogen i gassform. Slik den har gjort i omtrent 5 milliarder år. Forskning.no kunne lære oss at det vil den fortsette med i 5 milliarder år til.

Men, så vil den krympe, bli varmere, utvide seg og så, til slutt, sluke de nærmeste planetene. Om jorden blir slukt, eller om det bare er Merkur og Venus som vil lide den skjebne, er usikkert. Det som er sikkert er at om ikke jorden blir slukt, så vil havene uansett koke bort og planeten bli til en evig fryseboks. Men, den gode nyheten er altså at det er 5 milliarder år til. Veldig lenge – og selv den mest nidkjære forfader vil ikke klare å være emosjonell på vegne av slekten i det perspektivet.

The sun with a corona mass ejection

I dag tok vi også farmor på ordet. Farmødre er som regel mennesker med masse omtanke og kjærlighet. Ikke bare for barnebarn og barn, men for alle venner og venners venner. Derfor tok vi med farmors hjertesukk om å tenke på smittevern igjen. Sykehusene er overbelastet, og nå er det ikke minst de med andre sykdommer som får problemer. Pasienter som har ventet lenge på sykehusbehandling får sine timer utsatt fordi sykehuset er fullt av korona-pasienter så det ikke er plass til dem.

Det minste vi kan gjøre for alle dem er å vanske hender, holde avstand, ta frem munnbindet igjen hvis vi ikke kan holde meteren,- og holde oss hjemme hvis vi ikke er friske. Dette handler ikke om for eller i mot vaksine, det handler om å vise hensyn slik at andre ikke må lide. Man må være korona-fornekter for å ikke akseptere at det er fornuftig.

Etter 3 minutters prat om temaet fikk vi melding fra en fidus som truet med at vi ville miste ham som lytter hvis vi valgte å være propaganda-radio.

– Ha det bra, til deg!


Dette er et bilde jeg tok til morgen i dag. Jeg lovet at jeg skulle spørre meteorologene om hva de to stripene fra skyen er. Selv tenkte jeg kondens fra fly, men jeg får det ikke til å stemme. To striper som slutter i skyen?

Tilbakemeldingen fra både John Smits og Terje Alsvik Walløe er tydelig – dette må være kondens fra flymotorer.

Så vet vi det.

Til slutt tar vi med bildet av Andrea som holder koppen som Monica på Rælingen vant i dag. Trommeslageren, Gong-baderen og keramikk-kunstneren ble vår venn. Det takker vi for, og premien er allerede sendt.

God kveld!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.