Dagboken fra radiolivet

Grip dagen!

white ceramic mug

Hvilken dag er det?

Det er i dag, svarte Nasse Nøff

Min favorittdag, sa Ole Brum

Hver dag er en gave og du skal sette pris på hver eneste en. Denne torsdagen ble ikke så verst, så takk!

Det er Mikke Mus sin bursdag i dag, så det ble feiret hos HC og Andrea på P1. 18. november 1928 var dagen da Mikke dukket opp i «Steamboat Willie». 93 år siden. Du verden.

Før Walt Disney lagde Mikke, lagde han en kanin som het Oswald the Lucky Rabbit. På grunn av en diskusjon med Universal, mistet han rettighetene til kaninen. Da hentet han inspirasjon fra en mus han hadde hatt i bur som liten gutt, og plutselig dukket Mortimer Mouse opp på tegnebrettet foran ham.

Kona, Lillian, var ikke enig i at Mortimer var et godt navnevalg. Hun ville kalle ham Mickey – og slik ble det.

mickey mouse mascot in red jacket

I dagens «Dette visste du ikke…» lærte vi at Mikke fikk 4 fingre på hver hånd. Ikke bare fordi 5 ville bli klumpete. Også fordi det kreves 45.000 tegninger for å lage en 6-7 minutters tegnefilm, og en finger mindre sparer mye tid (og penger). Takket være 50-tallets «Mickey Mouse Club», som fikk sin renessanse på 80-90-tallet, kan både Britney Spears og Justin Timberlake takke Mikke for karrierene sine. De startet der, begge to.

Mikke Mus er gift med Mini Mus, men ikke så mange vet at de originale stemmene deres, også var gift. De het Wayne Allwine og Russi Taylor.

Mikke var historiens første tegneseriefigur som snakket, og hans første ord var «Hot Dogs»..

Det er heller ikke sikkert at du visste at Mikke heter Theodore til mellomnavn, eller at Mikke Mus er bedre kjent for barn over hele verden enn julenissen. På kinesisk heter Mikke Mus Mi Lao Shu og på italiensk sier de Topolino.

I Tyskland ble Mikke bannlyst på 30-tallet fordi man mente at det var feil å lære barna å elske det skadedyret som en mus er.

Walt Disney sa alltid, da han så på sitt imperium – som i dag inkluderer mye mer enn filmselskaper og eventyrlige fornøyelsesparker:

La oss sørge for at vi aldri glemmer en ting, det viktigste, – at alt startet med ei mus.

Walt Disney, 1901 – 1966

Andrea legger til at ALT starter med ei mus – og har gjort det gjennom alle tider.

Og når vi snakker om min venn Andrea. Hun er, og sier det selv, den type kollega som ikke bryr seg om at negl-lakk lukter sterkt. For meg er det helt OK. I dag har hun multi-tasket seg gjennom dagen, og blant mye annet fått en dyp rød farge på neglene. Det fikk oss til å tenke på hvordan lakking av negler oppstod?

Det tar oss 5221 år tilbake i tid. Til Babylonia, hvor krigerne knuste stibnitt, et mineral som nå brukes i kajal og mascara, og fikk Kohl – som de malte neglene med. De dekorerte hele hånden – og fargene fikk de ved å knuse roser og orkideer.

Senere, ca år 3000 fvt. dekorerte overklassen neglene med bivoks og eggehviter. Fargen var rød, og den var forbeholdt de rike. Hvis en fra lavere klasser i samfunnet farget sine negler røde, ble det straff og elendighet for dem.

Tusenvis av år senere fikk vesten sin første, kjente neglsalong i USA. Mary E Cobb var i Frankrike for å lære manikyrens kunst, og åpnet «Mrs Pray’s Manicure» i USA i 1878.

I 1920 ville makeup-artist Michelle Menard etterligne billakk, for negler, og vipps hadde hun startet merket Revlon (navnet ble tatt i 1932).

Rita Hayworth ble sendt til fronten med røde negler under andre verdenskrig, og så ville jentene «der hjemme» også ha det.

I 1957 brakk tannlegen Fredrerick Slack en negl på kontoret. Han fikset den med aluminium og et tannreparerings-kit han brukte på pasientene sine, – og der og da ble de første akrylneglene funnet opp.

Nå har alle handlesentre med respekt for seg selv en «lakkbar» i kjelleren, og i julebordsesongen brukes det tusenvis med liter negl-lakk i (nesten) alle regnbuens farger. Elegant, er det. Selv om det startet som en krigs-maling. Men, julebordsesongen kan jo være en kamp…

person spreading glittered nail polish on pink nails

Snart er det helg… Jeg er klar!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *