Dagbok

Her kommer svaret!

13. november 2021

Etter fredagens totalt mislykkede forsøk å på lyse etter krabber, tok vi en hederlig revansj på lørdag da teinene skulle hentes hjem.

8 teiner ga 30 store, fine spisekrabber og 4-5 som var under minstemålet, og fikk dra tilbake til krabbeland.

Hvis du lurer på regler for krabbefiske kan du lese dem her.

Det er mye som er gøy i livet, og høyt oppe på listen står spenningen ved å trekke opp teiner. Først og fremst for å se resultatet. Universets regissør ivaretok dramaturgien, så vi begynte med en helt tom teine.

Den neste lå 10 meter unna, på omtrent samme dybde. Den var «proppfull». Hva var forskjellen? Svaret får du under «knuste myter» nederst på siden.

Det finnes 4500 arter av krabbe i verden, rundt 30 av dem i Norge. Den vi fanger i teiner og spiser i kveld, heter Taskekrabbe. Den er også kalt paltosk eller høvring. På latin Cancer Pagurus.

Cancer Pagurus, taskekrabbe

Taskekrabben er aktiv om natten. Om dagen ligger den og hviler. Nattestid beveger den seg rundt 50 meter vekk fra hvilestedet sitt for å jakte på mat. Natt til lørdag fant den maten den lette etter inne i våre teiner, men de som var over minstemålet (11 cm her hos oss), kom seg ikke hjem igjen.

Krabben, med Havforskningsinstituttets ord:

Fakta om taskekrabbe

Latinsk navn: Cancer pagurus 
Andre norske navn: Krabbe, rødkrabbe, paltosk, høvring, skryda
Orden: Tifotkreps (Decapoda)
Underorden: Krabber (Brachyura)
Familie: Cancridae 
Størrelse: Ca. 26 cm skallbredde (hann), ca. 22 cm (hunn) 
Levealder: Trolig 20 år
Utbredelse: Kystfarvann fra Svartehavet, Middelhavet, Nord-Afrika til Finnmark. De viktigste områdene i Europa er rundt Storbritannia og Irland.
Gytetidspunkt/-område: Gyter i hele området om høsten
Føde: Spiser det meste av bunndyr


Krabben har to hjerner, tenner, 10 føtter og et par øyne som aldri kan lukkes. Følehornene jobber, uansett om krabben hviler eller leter etter mat.

Vi er ikke proffe på krabbefiske, men erfaringen deler vi gjerne. Best resultat får vi sent på høsten, og teinen plasserer vi i skråninger med steinbunn. Agn kan være nesten hva som helst, men vi bruker fisk. Nå sist frosne lakse-fileter fra Kiwi (First Price). Hvis det er hummer vi vil ha, bør det være råtten fisk i saltlake. Hummeren er mer kresen (!).

Knuste myter

Vel, egentlig bare en knust myte. Jeg har nemlig flere ganger hørt at man med fordel kan fiske krabbe med kattemat. Derfor kjøpte jeg en boks kattemat og la i den ene teinen. Dette var den første vi trakk. Den var tom. Den neste lå 10 meter unna. Den var agnet med laks, og var full av krabber.

Min påstand er at myten om bruk av kattemat i krabbefisket, i den grad det er en myte, en gang for alle ble knust.
Det er mulig kattematen fungerer bedre i hummerfiske. Vi har blinket ut et godt område for krabbe, og der skyr hummeren banen.

Til slutt

Jeg er ikke enig med meg selv om hva som er best. Å fiske krabbe eller å spise den. Jeg liker begge deler veldig godt. Krabbekokeren fikk vannet (med mye salt) raskt opp i 100 grader. En og en krabbe oppi, skånsomt og med øyeblikkelig død som følge av kokende vann.

18-20 minutter koketid hos oss. 2 kg salg i 14-15 liter vann, hos oss. Jeg ser ikke bort i fra at det finnes andre regler der ute.

Halvparten av våre krabber hadde mat i skallet. De fleste hadde store, innholdsrike klør. 5 personer ble veldig mette av innholdet i rundt 15 krabber. Loff, majones, eddik, pepper – og det du ellers måtte like. Rødløk, kanskje?

Takk for maten – og for en fin lørdag! Hele dagen stod i krabbens tegn.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *