Dagboken fra radiolivet

Løsningen er…

skjermdump fra no.slow-watches.com

Spørsmålet «Hva er meningen med livet?» har plaget en del av oss jordboere i uendelig tid. Jeg har tenkt en del på det, og svaret mitt endrer seg omtrent hvert 10. år. Så, det betyr vel at jeg har vært innom 5 svar, foreløpig.

50-års-svaret mitt er «Løsninger». Jeg tror at meningen med livet er å finne løsninger på utfordringer og oppgaver vi støter på. Da får mennesket utvikle seg og bryne seg på store og små prosjekter. Det er godt for hjernen.

En av utfordringene i livet er tid. Hvor blir den av? I perioder består hverdagen bare av tannpuss. Tiden mellom hver gang jeg står med tannbørsten i hånd, bare forsvinner. Går tiden fort? Eller – alternativt – kommer den fort? Jeg foretrekker halvfulle glass, og at tiden kommer, – ikke går. Uansett – i hverdagen virker det som den kommer, og deretter går igjen, alt for fort.

Er det fordi dagene er like, gjentakelsene blir til rutiner og målet er å få dem gjort? Komme seg hjem fra jobb? Komme seg frem til ferien? Det er sannsynlig at like hverdager går fortere enn de som er forskjellige.

Eller kommer og går tiden fortere fordi jeg ikke stopper opp, tenker og er takknemlig for hver enkelt ting jeg gjør? Også i hverdagen? Går tiden fortest når vi kjeder oss? Eller når vi har det gøy?
Fra tid til annen tror jeg at jeg har svaret, men jeg har aldri funnet løsningen på hvordan jeg skal få tiden til å komme saktere.

Nå er det en gjeng sveitsere som mener de har funnet løsningen. De har laget «The Slow Watch». En klokke som skal få tiden din til å komme saktere, slik at den strekker til mer.

Løsningen er like enkel som den er interessant. The slow watch har bare èn viser, og den går saktere enn viseren på en tradisjonell klokke. Urskiven har nemlig 24 timer, ikke 12. På den måten synes hele døgnet på urskiven, og den ene viseren bruker dobbelt så lang tid på å komme seg fra midnatt til midnatt. Døgnet starter nederst på skiven, der vi har 6 i dag.

The Slow Watch er ikke klokken du rekker bussen med, for det er bare 15. minutters intervaller som angis på skiven. Skulle minuttene vært med, hadde alt blitt mikroskopisk lite for å få plass.

Jeg er ikke sikker på om en saktere-gående viser gjør at tiden kommer saktere, men jeg liker tanken og vil ikke avslå den før klokken er prøvd. Tiden går uansett helt likt for alle, hele tiden, så om det er den indre klokken i sinnet eller en ny oppfinnelse fra Sveits som påvirker oppfatningen av tid, er umulig for meg å si.

Uansett – det skader ikke å stoppe opp en gang i blant og være takknemlig for livet og alt i det. Uansett om det er løsningen eller ei. Selve problemstillingen eksisterer kun fordi alle vet at tilgangen på tid ikke er ubegrenset for noen.

skjermdump fra no.slow-watches.com

Jeg har like lite eierinteresser i Slow Watches som jeg har i Nasa, så er det sagt. Og når vi snakker om NASA…. På fredag er det fullmåne. Noen har tenkt at det er en god idè å sammenligne måneskinn med solskinn. Jeg hadde aldri fått den tanken i mitt hode, men det betyr jo ikke at det er en dum tanke.

Hva kom de frem til? Jo, at det skal 398.110 måner til, for å få tilsvarende skinn som sola byr på. Rent hypotetisk, så klart, siden det ikke ville være plass til 398.110 måner på himmelen rett over oss – på en måte som ville samlet skinnet.

Det er over 300.000 kratere på månen, noe som vitner om mye dårlig asteroide- og komet-navigering der ute. Hvert krater = ett alvorlig krasj. Det er allikevel ikke det mest dramatiske man kan si om månen. Sett fra et menneskelig perspektiv vil temperaturen være enda mer dødelig enn et sammenstøt med andre legemer i ny og ne. (Eller sannsynligvis sjeldnere enn ny og ne, som jo er månefaser). Månen bruker ca 29,5 døgn på en tur rundt jorden, og de to planetenes forhold til hverandre gjør at hver natt på månen tilsvarer 14 jord-døgn.

Om natten er det omtrent minus 173 grader celsius på månen, og om dagen kan månestøvet varmes opp til omtrent 100 grader celcius, pluss. Skulle du være på vandring på månen om dagen, som også varer i 14 jord-døgn, og oppleve solformørkelse (altså at jorden kommer i veien mellom solen og månen), vil du oppleve et fall på ca 300 grader celsius i løpet av ca 90 minutter. Det er ikke lett å kle seg riktig for en tur på månen.

Og hvis du først er der oppe, vil synet at jorda fremstå som ca 4x større enn synet av månen gjør, sett fra jorden.

Etter at USA var på månen på slutten av 60-tallet, ble det en del fokus på tiden på månen. Siden natt og dag er mye lengre, kan vi jo ikke bruke jord-tid når vi er der oppe. Kenneth L Franklin fikk i oppdrag å utvikle måne-tidssonen(e), og i 1970 lagde Helbros Watches en klokke som viste «Lunar Mean solar time». En måneklokke ble sendt til president Richard M. Nixon, som ble veldig glad og sendte takkebrev tilbake. Både klokken og brevet ble utstilt på Hayden Planetarium i New York. Her kan du se hva Standard Lunar Time er akkurat nå – hvis du vil.

Sovende bjørn (lisensfritt fra Pixabay)

For alle som synes at tiden flyr for fort og at måne-livet er for høytsvevende, kan et alternativ være å gjøre som Bjørnen i disse dager – gå i hi. Akkurat som gaupe, grevling, rødrev, ulv og andre, bygger også bjørnen hi. Bjørnen bruker det om vinteren, og bamsen (hannen) bare for å sove i. Det er lettere å sove enn å finne mat under snø og is.

Binna (hunnen) derimot, kan ikke sove hele vinteren. Hun skal føde barn. Og der bamsen kan legge seg nesten hvor som helst for å sove, må binna tenke på at hiet skal egne seg for nyfødte. Ikke for stort, for da blir det kaldt. Gjerne under en maurtue.

Bjørnen går ikke i dvale. Den beholder alle kroppsfunksjoner, og temperaturen senkes med 3-5 grader bare. Hjerteslagene er riktignok nede mot 10 i minuttet, men hvis den vekkes er den operativ med en gang. Riktignok forfjamset de første minuttene, og hvis forstyrrelsen forsvinner, vil den sovne igjen med en gang.

I løpet av vinteren mister bjørnen 20-50% av kroppsmasse sin i løpet av vintersøvnen, som strekker seg over en periode på ca 5 måneder i sør, og opp mot 6 måneder i nord. Og da er det fristende å minne om at dette bare er ca 13 dager på månen… Forvirrende.

Jeg foretrekker uansett sommeren, på jorden, men mestrer foreløpig vinteren tilfredsstillende nok til at jeg unngår å gå i hi. Og 21. desember kl 16:58 er det vintersolverv. Deretter blir dagen lengre og lysere igjen. Det er bare 1 måned og 3 dager til!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *