Dagboken fra radiolivet

Mortensgås til Martin

11. november 2021

Når det private får overta, er det norske helsevesenet både raskt og effektivt. Etter å ha ventet på prøveresultater i 14 dager og et par henvisninger til videre vei i 10 dager, gikk alt fort da jeg valgte å benytte det private til fortsettelsen. 2 dager etter første henvendelse, startet jeg torsdag 11.11 hos Volvat. Øre-, nese- hals-lege Ingrid herjet med hodet mitt i 30 minutter, og så var alt klart. Det var jeg også, og kort tid etter var både ørene, nesen, halsen og resten av gutten på jobb. Klokken var blitt 12.00

  • Torsdag 11.11 – ikke bare singles-day. Etter min oppfatning mer Mortensmesse. Det skal sies at jeg nok aldri har feiret den noe særlig, men min nysgjerrighet drev meg til å sjekke den ut litt nøyere.
  • Å velge Torsdagstrudelutt var enkelt. Jeg fikk opp Def Leppard som forslag i Spotify om morgenen, og da dro tankene avgårde til Skedsmohallen, 7. mars i 1987.
  • Denne dagen var også perfekt for et dypdykk i Janteloven. Aksel Sandemoses lov, oppkalt etter hans navn på sin egen hjemby. Du skal ikke tro at du er noe…

At studentene ville hylle de single blant dem, den 11.11 i 1993, er et tiltak jeg heier på. Det har de gjort hver 11.11 siden, og det er viktig. Kreativiteten var det ikke noe å si på, da de valgte den eneste datoen i kalenderen som har helt like tall, – og siden de var single måtte jo tallet være 1. Da ga den 11. november seg selv. At AliBaba, verdens største online varehus, overtok dagen på et tidspunkt og gjorde den til internetts største tilbuds-dag er vel også greit nok. Men, at kinesisk shopping-bonanza skal få skyve primstavens Bispestav ut i mørket, er jeg motstander av. Derfor så vi nærmere på Mortensmesse i dag.


Det første som slår meg er hvor rart det er at vi kaller det Mortensmesse, når hovedpersonen heter Martin. Martin ble født i Ungarn, vokste opp i Italia og ble militær, som sin far. En kveld møtte han en nesten naken tigger ute i kulden. Martin hadde ikke penger på seg, men han delte kappen sin i to og ga tiggeren en halvdel å varme seg med.
Senere møtte Martin Jesus, som han hadde på seg den halve kappen. Martin forstod nok at han ikke hadde sett så nøye på tiggeren tidligere, og bestemte seg for å gi opp sin militære karriere. Han kunne jo ikke krige mot de kristne, nå når Jesus bar hans kappe.


Martin ble i stedet prest, og from som han var ville kirken løfte ham opp til Biskopens lønnstrinn. Det var ikke på Martins ønskeliste, så han gjemte seg blant gårdens gjess på tunet. Da kirkens menn, som var vant til å ta det de ville ha, kom til gards for å lete, avslørte hver eneste gås hvor Martin var. De kaklet og flakset, og midt i blant dem ble Martin funnet.
Martin ble biskop i Tours i år 372. Han døde der 25 år senere. Med status som skytshelgen for det frankiske kongehuset, var det naturlig at det ble satt av et rom til Martins halve kappe der i gården. Rommet fikk det logiske navnet Kapell. Det kan du tenke på neste gang du er i ett. Nå vet du hvem og hva som ga navnet til rommet.

I Norge ble de fleste helgener som Martin fjernet fra de kirkelige tradisjoner da reformasjonen kom, så Martin, som nå mer kalles Morten, ble avspist med en plass på vinter-siden av Primstaven. En bispestav, gris eller gås. Og et herremåltid. Det sies at Martins første ordre som biskop var at alle skulle spise gås den 11.11, men siden dagen markerer hans gravferd, finner jeg den delen av historien lite troverdig. I Danmark holdt de på gås. I Norge var denslags mindre vanlig, så vi la svinet på bordet i stedet. Og så lot vi Mortensmessen si noe om været som kom. Det ble sagt på forskjellige måter rundt i landet, men essensen er at en kald 11.11, gir en mild romjul. Kort sagt.


11.11 falt altså på en torsdag, og det betyr at alle tungers store skrekk – Torsdagstrudeluttene – stod på programmet også. Hva tenkte vi på da vi valgte navn til den programposten?

Jeg gledet meg hele dagen til å ta alle vennene våre med tilbake til Skedsmohallen. Der åpnet Clint Eastwood showet med de berømte linjene fra «Dirty Harry» om hvorvidt en punk føler seg lucky eller ei… Har han telt riktig antall kuler ut fra Harrys revolver-munning? Heller ikke her får vi svaret – for Joe Elliot er i fyr og flammer og ønsker velkommen til showet i første låt, som ironisk nok heter «Sceneskrekk». Riktignok sagt på det språket som alle fra Sheffield snakker.
Låt nummer 5 i showet, mener jeg var tittel-sporet til både turnèen og platen deres, «Hysteria». Def Leppards andre album. En plate som lot vente på seg i over 3 år, blant annet fordi trommis Rick Allen var litt for tung på gass-foten i Corvetten sin. Det resulterte i stygg krasj og en arm mindre. Slik ble han verdens beste trommis – med føttene. Jeg husker jeg traff ham og fikk en innføring i det spesialbygde trommesettet hans ved en senere anledning, men det er en annen historie.

«Hysterisk» er et passende stikkord for både show, opplevelse, stemning og sanseinntrykk som møtte alle på den lokale bussen fra Halden, da den ankom Skedsmohallen 7. mars 1987.
Andrea gledet meg med et hyggelig gjenhør med Aviciis aller første hit, «Seek bromance», da hun skulle krølle tungen med sin trudelutt.


Etter en veldig hyggelig prat med en bonde fra Tvedestrand, Lars Albert, som også var gründer og travelt opptatt med å selge strømbesparende apper i Norge og Nederland, var det bare et dypdykk i Janteloven som gjenstod i hverdagsfesten denne torsdagen.


Det er ikke mye fest over Janteloven. Aksel Sandemose kan umulig ha likt sine sambygdinger i byen Nykøbing på øya Mors i Danmark. Han snakker om «menneskenes iboende onskap og evne til å trykke hverandre ned». Derfor lagde han en lov med 10, senere 11, paragrafer. For å ikke henge ut sin egen hjemby, kalte han byen for Jante og loven for Janteloven. Det er forøvrig flere byer som heter Nykøbing i Danmark, så kanskje han gjorde det av respekt for de som bor i den på Falster, eller de i Nykøbing på Sjælland. Siden Nykøbing betyr «ny by», er det jo alltids en risiko for at det kan bli enda flere av dem – og dermed fremstår Sandemoses valg ytterligere gjennomtenkt og godt.
Aksel Sandemose ble utfordret til å «namedroppe» andre byer han trodde hadde samme folkeslag som Jante/Nykøbing, og det er nedskrevet at både Tromsø, Arendal, Kristiansund og et par andre danske byer ble nevnt. Han mente han hadde dekning for det fordi han hadde møtt mennesker fra disse byene, som alle sa at de kjente seg igjen i Jantianernes mentalitet.


Selv håper jeg at Janteloven bare er nedtegnet til skrekk og advarsel, og at vi i det praktiske liv har pensjonert den for lengst. Både i Arendal, Nykøbing og hele resten av verden. At tilsvarende fenomener finnes i engelsktalende land som «Tall poppy syndrome» (kutt ned alle flotte blomster som er høyere og flottere enn andre) og i Japan som stående ordre om å slå ned alle spiker som stikker opp. Det siste er en god idè, hvis man ser praktisk på det. Spesielt i sammenhengen gulv møter føtter uten sko.

Andrea synes en motsatt Jantelov er en god idè, og holdt en fin og oppbyggende tale, hvor stort sett alle Jantelovens innslag av ordet «ikke» ble fjernet. Da ble det plutselig en veldig likandes lov.

Dette, ispedd informasjon om at det mest sannsynlig var en russisk ubåt, og IKKE et sjømonster på 25 meter, som stjal 10 tonn med høyteknologisk nettverkskabel utenfor Vesterålen (som omtalt av NRK på tirsdag), utgjorde 100% av det jeg lærte den 11.11 2021. Dagen ble avsluttet 17 timer etter at den begynte, med å hente det vakreste jeg vet etter en hyggelig jente-middag i byen.


Takk for en fin dag! Og husk: Du skal tro at du er noe!

I morgen er det fredag!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *