Dagboken fra radiolivet

Og vinneren er – Kleenex!

8. november 2021

En MaTiOnTo-arbeider på radio starter uken kl 06.30 mandag morgen.

Kaffe, sansetur i skogen og så på jobb.

Dagens tre hovedsaker i programmet HC og Andrea bestemmes over enda en kaffekopp ved tastaturet.

  • Hvilke merke- eller firmanavn forholder folk seg til i dag, akkurat når de hører på radio kl 17.03?
  • Det er Cappuchinoens dag i dag
  • Studio 54 på Manhattan – neste søndag kommer dokumentaren på NRK 1

Foran meg står det DELL, iPhone, NRK og Mandotti. Michael Dell grunnla en datasjappe i 1984, Apple selger ikke epler og NRK står for Norsk Rikskringkasting. Mandotti er sikkert en italiener.

Men, hvilke merkenavn forholder radiolytterne seg til?

Selv har jeg en svakhet for i overkant kreative firmanavn. Eksempel: Det amerikanske rengjøringsbyrået Spruce Springclean og det kinesiske elektronikkselskapet Goodshit Electronics Ltd.

At Apple fikk navnet sitt fordi ingen kom på noe bedre, eller at Samsung betyr tre stjerner og selskapet skal være like evigvarende som stjernene på himmelen, er interessant.

At sjefen i Huawai (WOAHWAY) er en tidligere kinesisk militærleder er litt skremmende.

Etter maaaange SMSer med tilsvarende mange morsomme historier om hva lytterne omgir seg med, – og hvorfor, er det åpenbart at ryktet om at mange er forkjølet om dagen, ikke er overdrevet. Det merke- og/eller firmanavnet flest forholder seg til mandag 8. november 2021, er KLEENEX. God bedring!

På 1700-tallet introduserte kaffedrikkende fintfolk i Wien en kaffedrikk med fløte og sukker. Fargen varierte, ut fra hvilket krydder som ble tilsatt. Men, den skulle uten unntak tilsvare fargen på en av Kapuziner-brødrenes kapper. De tilhørte den katolske kirken, og da tøyser man ikke med fargen!

Da italienerne fant opp espressomaskinen i 1901, ville de også lage kaffe med fløte. De lånte utgangspunktet fra Wien, og kalte den Cappuchino. Et ord som også kan bety «hette» – en annen del av Kapuziner-brødrenes kappe.

Den 8. november feires Cappuchinoens dag, både i USA og store deler av Europa.

Neste søndag, 19. november, klokka 21.50 presenterer NRK1/NRK TV en dokumentar om legendariske Club 54. Disco-Sallys andre hjem hver lørdag.

Klubben som slapp 4 tonn glitter fra taket hver nyttårsaften. Glitter som befant seg rundt omkring i Manhattans leiligheter til langt ut på sommeren.

Hva skjedde egentlig i dette paradis for alle med insomnia og lyst på spenning?

Den gangs Fru Jagger red ikke inn på en hvit hest, sier hun. Hesten var allerede der inne, så hun red rundt inne på klubben på en hvit hest. Et poeng verdt å understreke.

All verdens kjendiser, i hvert fall de med bopæl på Manhattan, frekventerte Club 54. Da innehavernes påstand om at bare mafiaen tjente mer penger enn dem, synes skattevesenet at de trengte et lite kurs i skatte-utregning. Kurset fant sted på innsiden av noe som heter fengsel, og varte i 13 måneder. «God tur i fengsel-festen» ble ledet av Liza Minelli og Diana Ross, som sang hyllester til de to gjennom natten.

Liza dro videre til Betty Fords avrusningsklinikk, for dette var ikke den eneste kvelden hun hadde vært i dopets høyborg på 54th Street Midtown Manhattan, New York.

Vel – det er fragmenter av lærdom fra en dag, levd av en gutt fra Halden, som vil nyte livet, lage radioprogrammer og ha det fint!

God natt! I morgen er det 9. november. Rart, det der…

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *