Dagboken fra radiolivet

Svaret er 23 milliarder kilometer!

10. november 2021

En solskinnsdag i november 2021. Det er den 10. dagen i måneden, og TESLA har hatt sine værste 48 timer på børs på lang tid.

Jeg har plassert sparepenger hos en Sør-Afrikansk forretningsmann med Twitter som livsveileder. Det sier nok mest om meg…

Det er ikke lett å ta tankene vekk fra dumme idèer man har satt ut i livet, men da jeg logget ut av bank-appen min, var det på tide å starte dagens arbeid. Klokken var tross alt 12.00.

Etter ganske lite tenking var listen klar.

  • Fortell oss om en dum idè du har satt ut i livet.
  • Forskningen viser at de som pynter tidlig til jul, er lykkeligere og får flere venner
  • …og hvor langt kommer man på 44 år, hvis man reiser rett opp? I ca 61.000 km/t.

Å krysse veien i mørket, i sorte klær, uten å se seg til høyre og venstre, på en mørklagt plass – uten refleks! Se det er en dårlig idè. Som veldig mange virker til å ønske å sette ut i livet hver dag.

At den første keiseren i Kina, rett etter at han hadde er erobret de 7 kongeriker, valgte å fokusere helt og holdent på å få evig liv, virker kanskje ikke så dumt. Men, å mase så mye på landets medisinmenn og alkymister at en av dem til slutt gir deg kvikksølv i pilleform, gjør idèen skikkelig elendig. Slik avslutter man et keiser-liv.

Lytterne er sjelden overivrig etter å utlevere sine egne dumheter. Vi vet det. Allikevel prøver vi i ny og ne. Det resulterte i et tips om en gjeng spanjoler som ville kjøre motorsykkel fra Svalbard til Nordpolen på 80-tallet og en beskjed om at dumme idèer ofte ikke får et dumt utfall, men blir en god erfaring. Joda.

I forskningen kan man finne de svarene man vil. Så stort et materiale har folk med lange titler, og enda lengre utdannelser, presentert menneskeheten gjennom årene. Min supre kollega er glad i å pynte til jul, og har ikke noe i mot at Klem Jul spiller «Holy Night» fra midt i September. Til hennes glede finnes det forskning som underbygger at de som forholder seg til julen tidlig, blir lykkeligere!

Visst er hun lykkelig, men jeg er litt usikker på om det er på grunn av julemusten i fryseren (som jo egentlig er en ganske dårlig idè) – eller om det er Klem Jul som byr på lykken.

Uansett – forskningen forteller oss at ikke bare blir hun lykkeligere enn meg i 5. og 6. termin – hun får også flere venner.

Jada. Et julepyntet hus (og sinn) gjør at du fremstår som vennligere, og dermed vil både naboer og venner oppfatte deg positivt og kaste seg over deg for å bli din venn.

I tillegg må vi ikke glemme alle de du møter i køen på Europris og Nille, med julelys, juleduker, julebrus og pepperkaker, 2 uker før høstferien (som er den første uken i oktober, hvis du har glemt det).

Da gjenstår bare det siste, og dagens eneste interessante spørsmål:

Hvor langt kommer du hvis du reiser rett oppover – i 44 år – i ca 61.000 kilometer i timen?

Det er bare to i hele verden som har gjort det. Det er romsondene Voyager 1 og Voyager 2. President Carter og hans menn hos Nasa sendte de to opp i 1977. 44 år senere sitter det fremdeles jordboere og mottar informasjon fra utenfor vårt eget solsystem.

For etter at deler av 80-tallet ble tilbragt blant de ytterste planetene vi kjenner godt, reiste det to reisende (1 og 2) ut av Heliosfæren – forbi solens rike – og ut i det virkelige verdensrommet. Rommet blant stjernene. Der er det lite å se på, så amerikanerne slo av kameraene for lenge siden.

Nå er målet kanskje heller å bli oppdaget av en venn vi ikke har møtt ennå. Eller kanskje mange. Jimmy la i hvert fall med en ganske ydmyk hilsen om hvordan amerikas 200 millioner (!) og verdens 4 milliarder (!) innbyggere håpet på et harmonisk liv i fellesskap med den eller de som en dag i løpet av 1 milliard år, vil finne romsondene et sted.

Utfordringen er at batteriene er flate om 5 år. Da er det 999.999.951 år igjen av Carters tidshorisont.

Hvor langt sondene har kommet da, klarer ikke kalkulatoren min å regne ut. Men svaret på hvor langt de har kommet i dag, er 23 milliarder kilometer.

… og jeg vant 90,- i Vikinglotto. Etter en innsats på 200,-. Joda, 10. november 2021 var virkelig dagen for dumme idèer.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *