Dagboken fra radiolivet

76% svikter de 7 slag til jul

Undersøkelsen blant vennene våre den siste dagen i november avslører at overveldende 76% dropper 7 slag til jul. 14% følger tradisjonen og hele 10% baker flere enn 7 slag i desember. Jeg gjentar; 76% svikter de 7 slag.

Som vanlig er festdeltakerne på P1 mellom 17 og 19 svært villige til å la oss få svar. Og spørsmålet handlet om julebakst.

strawberry jam with star biscuits on plate

76% svikter de 7 slag – og er de 7 de «originale»

De tradisjonelle 7 er jevnt fordelt mellom «bakst med jern», «bakst med smult» og «bakst i ovn». Vi lærte for øvrig at det var stekeovnens inntog på 1800-tallet som gjorde julebaksten populær, og at kakene allerede eksisterte, men som festkaker til andre anledninger, lenger sydover i Europa.

Opprinnelig var de 7 slagene:

Goro (het egentlig Gode raad)
Smultringer
Fattigmann (var for dyre å lage for de fattige, så svært misvisende navn)
Berlinerkranser
Sandkaker
Krumkaker
Sirupsnipper

Men, hvor er pepperkakene, delfiakaken, Sarah Bernhardt og mine andre favoritter?

Jeg ser til meningsmålingen Opplysningskontoret for brød og korn gjennomførte tidligere i år. Her er nordmenns favoritter til jul 2021:

Kransekake
Pepperkaker
Krumkaker
Smultringer
Brune pinner
Delfiakake
Sarah Bernhardt

Se der ja! Det var bedre…

white clouds in blue sky

Folkehatten

Vår venn Stig puttet en lapp i «Folkehatten». På lappen stod det et spørsmål om hvordan strømselskapene vet nøyaktig når du bruker strømmen din, slik at de får tatt rett pris for den?

Vi hører jo daglig om nye rekorder mellom klokka da og da, og inklusive nettleie og avgifter har vi sett både 5 og 6-tallet for kilowatt-timen. Svaret på Stigs spørsmål er AMS. Smarte strømmålere som måler strømforbruket pr time. På den måten vet selskapet hvor mye de skal fakturere for.

Med mange tusen kroner i økede strømregninger, skulle man kanskje tro at temaet snø, som jo krever kulde, som gjør strømregningen høyere, ikke ville være passende. Men, det var det.

Vi lærte at all nedbør på våre breddegrader dannes som snø, at den faller med 0,5 til 2,0 meter per sekund, at den ikke er hvit (det er lyset som gjør den hvit) og at det faktisk blir stillere når snøen har falt. Visste du at Inuitene har 50 ord for snø, men at de slås ned i støvlene av skottene, som kan si snø på mer enn 400 måter.

Av de litt mindre viktige tingene vi lærte var at det faktisk finnes like snøkorn og at jodling ikke utløser skred. Men, mye annet gjør, – så vær forsiktig i fjellet.

Man kan lære så mangt på en tirsdag!

Hør gjerne HC og Andrea her!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *