Dagboken fra radiolivet

Første sang i verdensrommet

Det er bare 15 dager igjen til jul. Kanskje du trenger litt påfyll til familie-høytidens samtaler? Vi skal alle være færre og tryggere, men vi skal hygge oss. Når vi treffer dem vi ikke er sammen med hver dag, kan noen tips til «ice-breakere» være greit å ta med seg. Hva var, for eksempel – første sang i verdensrommet?

astronaut hører første sang i verdensrommet

Første sang i verdensrommet var …

Verdens første sang i verdensrommet var «Bjelleklang». Det er fordi mannskapet ombord i NASAs Gemini 6A kom i julestemning og spilte den da de besøkte verdensrommet. Dette skjedde 16. desember 1965 og det resulterte i en plass i Guinness Rekordbok for «Jingle Bells».

Med det skulle man tro at den første sangen som ble spilt i verdensrommet var en julesang. Mange tror «Bjelleklang» er en julesang. Men, i følge han som skrev den, kirkeorganist James Lord Piermont, er den ikke det. Da han skrev den på 1850-tallet var det med som en sang til Høsttakkefesten. Time Magazine forklarer at James spilte den første gang for menigheten i kirken sin, under Thanksgiving.

blue and white ball with bokeh lights

Hvilke dyr assosierer du med julen? Reindsdyr? Mus? Ekorn? Isbjørn? Hester? Ja, kanskje alle sammen. Hva med edderkopper? Neppe.

Men, hvis du er fra Ukrania har du sannsynligvis edderkopper som pynt på juletreet. Det henviser til en tradisjonell julefortelling om edderkopper som dekorerte juletreet til en fattig enke med barn, med den vakreste silke.

Drar du til hotellet Kempinski Hotel Bahia nær Marbella i Spania, vil du kanskje få se et av verdens dyreste juletrær. Pynten består av røde, hvite, rosa og sorte diamanter og juveler fra Bulgari, Cartier, Van Cleef & Arpels og Chanel. På bildet under, fra hotellets hjemmeside, ser du bilde av treet, hvis pynt sies å ha en verdi på bort i mot 150 millioner kroner. Sannsynligvis med en betydelig grad av sikkerhetstiltak involvert.

kempinski hotel bahia
foto: Kempinski.com – hotel website

Alle som tror at Rudolf, reinsdyret med den røde nesen, opprinnelig er en julefortelling fra nordpolen, må tro igjen. Det var 34-åringen Robert L May som fikk i oppdrag å lage en reklame-kampanje for Montgomery Ward Department Store i 1939, som lagde den. Butikken distribuerte 2,4 millioner eksemplarer av tegneserie-reklamen det første året.

Statue of Liberty

Over ser du bilde av den 250 tonn tunge og 93 meter høye Frihetsgudinnen, Statue of liberty, som står på Liberty Island utenfor New York City. Med sin 2 meter lange nese, og kobber som sannsynligvis kommer fra Karmøy i Norge, regner mange amerikanere den som verdens største julepresang. Den ble gitt til USA av Frankrike i 1886.

Temaet julekort er enormt, og består av flere gode samtale-temaer. Vi nøyer oss med å fortelle at John Cole får æren for å ha sendt det første julekortet. Det vil si – de første 1000. Han hadde mange venner og orket ikke lenger de obligatoriske hjemmelagede kortene til jul. Han trykket opp 1000 stk. Nå er det kun 12 stk igjen av dem, og ett av disse ble solgt for nesten 300.000 kroner for 20 år siden.

I Norge sendes det 12-13 millioner julekort i desember. I USA står også tradisjonen seg greit. Der leverer postmenn og -kvinner ut 1,6 milliarder julekort i år.

I USA har man funnet ut at første juledag er dagen med færrest samlivsbrudd og julaften er dagen med flest forlovelser. Det finnes 750 versjoner av julesangen «Stille natt»/»Glade jul» og DIsney World pyntes hvert år med 8,5 millioner lyspærer. I tillegg bruker de 150 semitrailere med julepynt, 30 kilometer med girlander, 1300 juletrær og nesten 300 kilometer med rødt sløyfe-bånd for å pynte fire forlystelses-parker, to badeland og 40 hoteller over hele verden.

yellow red blue and green lego blocks

National Geographics forteller noe som tilsier at en stor, dansk familie er litt ekstra stolt hver jul. For i desember selges det 28 pakker med Lego i sekundet. Ja, du leste riktig. 28 sett med Lego hvert sekund!

Mariah Carey skrev «All I want for Christmas» i løpet av 15 minutter og julenissen har over 30 forskjellige navn rundt i verden.

Sånn – nå burde du være i stand til å bryte isen i en hvilken som helst sammenkomst de neste tre ukene. Og du – hva var første sang i verdensrommet?

DU kan høre «HC og Andrea» i appen NRK Radio eller her – hver mandag til torsdag! Hvis du vil.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *