Dagbok

Saktere amerikansk matkultur

Da jeg besøkte McDonalds sin første restaurant i Nedre Slottsgate i Oslo, rett etter at den hadde åpnet i november i 1983, ble jeg fortalt at de hadde inspektører som passet på at en rykende fersk, god og varm hamburger ble levert til kunden innen 3 minutter. Det var et helt nytt konsept, slik jeg husker det – og det ble kaldt «fast food».

Konseptet er like enkelt som det er genialt. Folk på farten, for eksempel på vei til bussen, kan stikke innom og få en god matbit i hånden – raskt.

Da McDonalds utvidet, fikk jeg invitasjon, i mitt virke som P3-reporter, til å jobbe en dag på kjøkkenet til McDonalds på Majorstuen. Det var en fin dag, med høyt tempo – og burgere over disk i løpet av 3 minutter.

Google forteller meg at i USA i dag, har McDonalds regler om levering innen 60 sekunder i McDrive, og varierende antall sekunder og minutter i restaurant. I utlandet opplever jeg alltid at maten står klar 2-3 minutter etter at bestillingen er lagt.

Et tomt kjøkken gir saktere amerikansk matkultur.
Det piper veldig i McDonalds-maskiner som ikke blir håndtert.

Jeg ville ha en McFeast (min favoritt) på McDonalds i Fredrikstad i går. Ren og pen restaurant, kunder ved alle bord og i kø helt fra inngangen. Men, 2 mennesker som skulle betjene en full restaurant. Jeg ble imponert over hvor raskt de to klarte å servere meg min McFeast. Det tok 16 minutter! Det finnes så klart gode restauranter som leverer maten raskere, men her på McDonalds var de bare 2 synlige i lokalet! Da er 16 minutter bra!

De som har full restaurant i dag, burde kanskje bemanne opp og gjøre kundene glade? Jeg ser argumenter som knapp tilgang på arbeidskraft i restaurantnæringen og høye strømpriser, men her er det jo bare snakk om å få noen flere skoleungdommer til å «hente inn pengene» som flyter rundt i lokalet (i form av sultne mennesker med betalingsvilje.)

Vel, jeg fikk min McFeast og den var god. Jeg tenkte kanskje i et sekund at det kunne være interessant å høre med McDonalds hvilken strategi de jobber etter, men nei. De har klart seg over hele verden i lang tid. De har sikkert funnet en balansegang mellom kostnader og inntekter, som fungerer optimalt fra deres side av bordet, i Norge. Men, jeg tenker at det var morsommere å stikke innom en McDonalds før. Og, dessuten rakk jeg ikke bussen min… Og det gjorde ikke de bak meg i køen heller.

Jeg synes absolutt ikke at alt var bedre før, – men, det hadde vært gøy om McDonalds ble «fast food» igjen!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.