Dagboken fra radiolivet

HC og Andrea er på flyttefot!

Det skjer mye om dagen. HC og Andrea er på flyttefot.
Programmet «HC og Andrea» sendes på NRK P1 hver mandag til torsdag, klokka 17.00 til 19.00.

Nesten 3 år med hverdagsfest

Første sending ble sendt fra Studio 8 i NRKs lokaler i Gamlebyen i Fredrikstad, 2. januar 2020. Etter et par måneder kom pandemien og i februar i år kom krigen. HC og Andrea er på flyttefot – og har i snart 3 år arrangert hverdagsfest, i tider som har vært ganske annerledes enn den gamle normalen.

«Noen dager har vi tonet ned «fest-begrepet», fordi verden langt i fra har vært et festlig sted. Men, vi nekter å underkaste oss både pandemier og diktatorer, så her lager vi fest hver dag. Kall det gjerne en pause fra alle de dårlige nyhetene», sier HC.

Men, mandag 7. november er det ikke lenger Studio 8 i Gamlebyen i Fredrikstad som er arbeidsplassen mellom 17.00 og 19.00.

HC og Andrea er på flyttefot
En helt vanlig mandag, tirsdag, onsdag eller torsdag i Studio 8, Gamlebyen, Fredrikstad

HC og Andrea er på flyttefot. Torsdag 27. oktober er siste sendedag fra Gamlebyen. I den påfølgende uken blir det litt annerledes hverdagsfester… Studioet er pakket sammen, telefonen er flyttet – men, musikken får vi beholde. Og vi titter bakover i arkivet og presenterer godbiter fra «HC og Andrea» gjennom nesten 3 år.

HC og Andrea er på flyttefot
«HC og Andrea», slik sendingen ser ut på skjerm

HC og Andrea er på flyttefot til nytt og moderne studio

Mandag 7. november er første sending fra «Dreieværste» på Kråkerøy, Fredrikstad. NRK flytter inn i nye, flotte og moderne lokaler, med helt nye studio-fasiliteter. HC og Andrea får flytte med. Vi er som nissen på lasset. Vi gleder oss til nytt studio. Det er mye å lære seg før første sending.

Med flytting hører også rydding til. Her ser du papirutgaven av de omtrent 550 HC og Andrea-sendingene som har gått på P1 siden 2. januar 2020.

Slik ser omtrent 550 radiosendinger ut på papiret.

Flytter fra en lang historie

Jeg hadde min første arbeidsdag i NRKs lokaler i Gamlebyen i Fredrikstad 3. påskedag i 2008. Siden det har jeg sendt mange hundre timer radio fra de sjarmerende lokalene.

NRK har en lang og viktig historie i Gamlebyen, som jeg tror vi kommer til å videreføre i de nye lokalene på Kråkerøy.

Her er litt informasjon hentet fra NRKs egne sider om lokalene i Fredrikstad.

NRK Østfold

Et bredt radiotilbud, men også lokale tv-sendinger og et omfattende nett-tilbud strømmer ut fra lokalene i det tidligere sykehuset i Gamlebyen i Fredrikstad. NRK Østfold er et moderne mediehus med sendinger på radio, tv og internett.

Østfold har lange tradisjoner som radiofylke, og Fredrikstad har hele tiden vært et sentrum for denne virksomheten. Fredrikstad kringkaster var på lufta med prøvesending allerede i desember 1926, og det var offisiell åpning i januar 1927.

Selve stasjonen lå på Øra, mens studio på Vestsiden i Fredrikstad var plassert på pikeskolen. Senere ble det sendt programmer fra forskjellige steder i byen. Fra 1930 til 1940 var det radiosendinger hver dag, med mye lokal musikk, andakter og andre innslag på riksnettet.

I 1968 kom NRK inn i Tøihusgaten i Gamlebyen, og det ble innredet studio og kontrollrom der. Dermed ble et nytt kapittel av Østfolds radiohistorie innledet – i meget spesielle historiske og tradisjonsrike omgivelser.

Et Hospital, et Sygehuus og en Stortingsarkitekt

Den svenske akitekten Emil Victor Langlet (1824-98) tegnet ”Hospitalet”, ”Sygehuuset” og det tilstøtende Rådhuset i Tøihusgaten, og alle bygningene ble oppført i 1863/64.

Langlets mest kjente arbeid var Stortinget i hovedstaden, som ble bygget et par år senere. Hjørnebygningen ”Hospitalet” var byens eldste sosiale institusjon, opprinnelig oppført i 1641. Vestre halvdel av ”Sygehuuset” ble inntil 1892 også benyttet til folkeskole og sjømannskole, og var deretter en del av byens sykehus fram til 1956.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.