Dagboken fra radiolivet

Fra defekt vin til boblende eleganse

Historien om Champagne

Ingenting utstråler luksus og feiring som et glass med boblende champagne. Denne ikoniske drikken har en lang historie, men få er klar over at den faktisk startet som defekt vin. I denne artikkelen skal vi utforske hvordan champagne gikk fra å være en uønsket vin til å bli en av verdens mest ettertraktede og eksklusive drikker. I dagens HC og Andrea fikk våre venner presentert historien «Fra Defekt Vin til Boblende Eleganse».

Fra defekt vin til boblende eleganse - clear drinking glass with brown liquid

Ikke akkurat en ny oppfinnelse

Historien om champagne tar oss langt tilbake. Til byen Reims i den nordlige regionen Champagne i Frankrike. Byen er Frankrikes 12. største, og den ligger bare en 45 minutters togtur fra Paris. Under byen er det 120 km med underjordiske vinkjellere og vin har blitt produsert der i «all tid».

I tillegg til vinproduksjon er også Reims kjent for sin katedral. En katedral som ble benyttet ved konge-kroninger i gamle dager.

På den tiden var vinproduksjonen i Champagne preget av en utfordring: gjæren hadde en tendens til å stoppe fermenteringen tidlig på grunn av de kalde temperaturene i området. Dette førte til at vinen gjæret på nytt når våren kom, noe som resulterte i dannelse av karbondioksid og en oppsamling av bobler i flaskene. Dette gjorde vinen ustabilt og potensielt farlig.

Vinprodusentene i Champagne var frustrerte over dette fenomenet, da det ødela kvaliteten på vinen deres og ofte førte til eksplosjoner i kjellerne. De forsøkte å unngå gjæring på nytt ved å lagre vinene i kjelleren gjennom vinteren, men det var vanskelig å kontrollere gjæringen fullstendig.

Kongene likte den defekte vinen

På de store kronings-festene ble det etterhvert oppdaget defekt vin med bobler, og festenes deltakere likte det godt! Kanskje var det fordi boblene sørget for raskere beruselse enn den tradisjonelle vinen hadde gjort.

Slik ble champagnen etterhvert anerkjent av dem som skulle drikke den, men ikke av de som lagde den. For dem var dette fremdeles defekt vin.

Dom Perignon

Fra defekt vin til elegante bobler - person holding clear wine glass

Det var imidlertid en mann som skulle endre historien til champagne. Dom Pérignon, en benediktinermunk og klosterbror i Hautvillers, arbeidet dedikert med å forbedre vinkvaliteten i Champagne. Han innførte flere innovasjoner, inkludert bedre teknikker for å dyrke og plukke druer, og forbedret pressingen for å unngå oksidasjon.

En av Pérignons største bidrag var oppdagelsen av metoden for å kontrollere den annengjæringen som skapte boblene. Han innførte bruk av sterkere flasker som kunne motstå trykket fra karbondioksidet og utviklet teknikker for å forsegle flaskene tettere. Dette tillot ham å beholde boblene i vinen og produsere en mer forutsigbar og stabil kvalitet.

Etter hvert begynte champagnen å få popularitet blant kongelige og adelen i resten av Europa. Den unike smaken og de forfriskende boblene gjorde den til en favorittdrikk under festlighetene. Berømmelsen og etterspørselen vokste, og mange vinprodusenter i regionen begynte å produsere champagne ved hjelp av metoden utviklet av Dom Pérignon.

Eller var det en engelskmann?

person holding grapes

Det er en langvarig debatt om opprinnelsen til champagne, men det er mulig at en britisk mann spilte en viktig rolle i oppdagelsen. På 1600-tallet, da England og Frankrike var i handelssamarbeid, kan Christopher Merret ha bidratt til utviklingen av den boblende vinen. Merret var en vitenskapsmann og medlem av Royal Society i London. Han undersøkte bruken av korker for å forsegle vinflasker og oppdaget at tilsetning av sukker og gjær før korking skapte en effervescent effekt. Denne oppdagelsen kan ha lagt grunnlaget for moderne champagneproduksjon. Selv om det fortsatt er debatt rundt dette, er britiske bidrag til champagnehistorien bemerkelsesverdige.

Beskyttet navn med lokale rettigheter

I dag er Champagne et beskyttet navn og kan bare referere til vin produsert i Champagne-regionen i Frankrike ved hjelp av den tradisjonelle metoden. Vinene blir produsert ved å fermentere druemosten to ganger: først for å produsere den stille vinen og deretter for å skape karbondioksidet som gir boblene. Denne prosessen tar tid og krever ekspertise for å oppnå den rike og elegante smaken som champagne er kjent for.

Så neste gang du nipper til et glass med champagne, kan du tenke på historien bak denne ikoniske drikken. Fra å være en defekt vin som ble avvist, til en verdensberømt feiring i et glass, er champagne et testament til menneskelig innovasjon og nysgjerrighet i vinverdenen. Skål for champagnens reise fra defekt vin til boblende eleganse!

Her kan du lese mer om Champagne – hvis du vil.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.