Dagbok

Gratulerer med dagen!

I dag er det 17. mai og jeg ønsker alle en fantastisk dag. Spis is, gå i tog, vift med flagget og vær stolt. Vi bor i et fantastisk land, med et fantastisk folk. Den 17. mai feirer vi akkurat det! Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen!
a potted plant with two flags on it

Historien

Noen ganger kan det være greit med en liten påminnelse om hvordan 17. mai ble vår festdag.

Eidsvoll1814.no kan du lese følgende:

1814 og Grunnloven

Året 1814 er det mest dramatiske året i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, var vi en selvstendig stat i få måneder om sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge. Det viktigste dokumentet som sikret norsk selvstendighet og demokratisk utvikling var grunnloven som ble skapt på Eidsvoll.

1814 var et år spekket med politiske begivenheter: Fra å bli forsøkt overgitt fra den danske til den svenske konge, fulgte opprør mot kongemakt og Kieltraktaten. Den norske eliten godkjente opprøret i stormannsmøtet på Eidsvoll i februar, som ga fullmakt til å lyse ut valg og at en riksforsamling med grunnlovsutforming og fritt kongevalg skulle finne sted her på Eidsvoll i april og mai. Da den norske grunnloven var vedtatt og Christian Frederik valgt som norsk konge, fulgte stormaktforhandlinger på norsk jord, krig, fredsforhandlinger, nye valg og til slutt en ny nasjonalforsamling (kalt for Stortinget) som godtok en union med Sverige. Det endret holdninger her til lands, og skapte nye perspektiver på Norge i resten av verden. Det som skjedde var en politisk revolusjon i Norge.

Grunnloven som ble skapt på Eidsvoll (og tilpasset union med Sverige på høsten 1814) dannet grunnlaget for en rettsstat og et folkestyre i Norge. Folkesuverenitet og maktfordeling var nye elementer som preget den norske grunnloven. I sin samtid var den blant de mest radikale i hele verden. Den norske grunnloven er den nest eldste som fortsatt er i bruk – bare den amerikanske fra 1787 er eldre.

Én ting er å vite hva som skjedde i 1814. En annen ting er å forstå hvorfor det skjedde.  

1814-ressurser

1814 på 1-2-3

Grunnloven

1814 på 24-timer

La oss ikke i vårt hovmod innbille oss at vi kan forklare det som skjedde i 1814. Selvsagt var det – som alt annet – et resultat av det som var gått forut. Men det var bare ett resultat av mange som fortiden hadde skapt vilkår for. Og hvorfor resultatet ble akkurat det vi kjenner, må vi med ærlig beskjedenhet innrømme at vi i dag ikke vet

Sverre Steen

Gratulerer med dagen

17. mai feirer vi grunnloven vår. I motsetning til mange andre land, feirer vi vår nasjon med barna i fokus. Vi går i tog med skolekorps, faner og flagg. Vi pynter oss og synger. Vi skal være stolte av vår måte å feire landet på. Det finnes nok nasjoner som feirer seg selv ved å vise frem sine største raketter, raskeste tanks og best trente soldater. Et forsvar er nødvendig, men vi trenger ikke vise det frem for å feire oss selv. Det er jeg både takknemlig og stolt av.

Fra meg til alle som leser dette – tre ganger tre hurra – og et høylytt GRATULERER MED DAGEN!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.