Dagbok

HC i MGP

MGP minner. A statue of a blue and yellow dog in front of a building

Denne uken er det internasjonal Eurovision-finale i Liverpool. Ukraina vant i fjor, og BBC hjelper krigsherjede Kiev ved å holde finalen i Storbritannia.

Kalush Orchestra vant i Torino. Sangen het «Stefania».

Eurovision 2023 avholdes i Liverpool Arena, som har kapasitet til 11.000 publikummere. Første semi-finale arrangeres tirsdag 9. mai (NRK1 kl 21.00), andre semi-finale torsdag 11. mai (NRK1 kl 21.00) og den store finalen går av stabelen på lørdag 13. mai (NRK 1 kl 21.00).

«Queen of Kings» med Alessandra fra Italia/Norge, er først ut i den første semi-finalen. Hun vant den norske finalen i Melodi Grand Prix. Lykke til!

HC i MGP

HC har ledet den norske MGP-finalen to ganger. Det var i år 2000 og i år 2001. I 2000 sammen med Stine Buer, i år 2001 i samarbeid med Carola og Jahn Teigen.

Nedenfor kan du lese det meste om de to tv-sendingene med HC i MGP.
Kilde til informasjonen er Wikipedia.

HC i MGP
Stine Buer og HC Andersen, NRK MGP 2000. Foto: NTB Scanpix

Melodi Grand Prix 2000 var den 39. utgaven av Melodi Grand Prix, Norges nasjonale uttaking til Eurovision Song Contest. Ti finalister deltok i finalen 4. mars 2000 som ble arrangert på NRK Marienlyst i Oslo. Vinnerlåten ble «My Heart Goes Boom», framført av Charmed. Vinnerlåten er skrevet av Morten Henriksen og Tore Madsen. Charmed representerte Norge i den internasjonale finalen i Stockholm og ble nummer 11 med 57 poeng.

Sendingen

For sjette år på rad gikk finalen av stabelen på NRK Marienlyst med Stine Buer og Hans Christian Andersen som programledere. Dette var første gang finalelåtene ble framført uten levende musikk, all musikk var ferdiginnspilt. Dette er også den foreløpig siste finalen som ble avviklet i studio på Marienlyst, samtlige norske finaler har siden blitt arrangert utenfor Fjernsynshuset.

Klikk på bildet over, eller her, for å se Melodi Grand Prix 2000 i NRKs nettspiller.

Også dette året gikk NRK ut og inviterte låtskrivere til å sende inn sine bidrag for å heve kvaliteten på sangene i konkurransen. De fleste artistene var ukjente, men både Jan Werner Danielsen og Arnold B Family vendte tilbake til konkurransen.

De ti finalistene ble først spilt én gang, før tv-seerne fikk stemme. I første runde fikk Jorun Erdal synge på nytt på grunn av tekniske problemer. Etter første avstemningsrunde gikk de fire best plasserte låtene til en superfinale, og seerne stemte på nytt. Dette året var det 40 år siden den første Melodi Grand Prix-finalen, og det ble markert med kavalkade og tidligere deltakere.

Tv-seerne og en fagjury avgjorde resultatet, og Charmed vant superfinalen med full pott fra samtlige juryer.

Ny rekord

Sendingen ble en stor suksess for NRK, og før finalen fokuserte pressen på at NRK hadde forsøkt å modernisere konkurransen. Og forventningene ble innfridd: «Løssluppen stemning i studio, unge programledere og masse selvironi bidro til et mer spenstig Grand Prix enn tidligere.» skrev NTB etter finalen.[1] VGs kommentator mente til og med at konkurransen hadde blitt for frisk: «tonen i slagerkonkurransen ble så hip at det var problematisk å henge med fra tid til annen.»[2] Aftenposten mente Melodi Grand Prix plutselig var blitt relevant og tidsriktig.[3] Pressen var også enig i at rett låt vant.[4][5] Vinnerlåten ble også en hit og lå hele elleve uker på VG-lista med tredjeplass som beste notering.[6]

Da Sha-Boom framførte «Let’s Go All the Way», hoppet vokalist Dag Finn Strøm ned fra scenen og begynte å synge duett med Carola som satt blant publikum. Stuntet var ukjent for NRK, men Carola sa til NTB at det var «sånn halvveis planlagt».[7]

Over 400 000 stemmer kom inn i de to telefonavstemningene, noe som var ny rekord.[8] Også seertallet var høyere enn årene før: 1 346 000 seere så finalen, tilsvarende 79 prosent av alle norske seere.[9]

Resultat

Charmed vant med låta «My Heart Goes Boom». Sangen er komponert av Morten Henriksen, med tekst av Tore Madsen. Gruppa Charmed framførte den på engelsk i den norske og internasjonale finalen.

Den internasjonale finalen ble holdt i Globen i Stockholm lørdag 13. mai 2000. Der var det norske bidraget det åttende ut på scenen, etter Maltas Claudette Pace med «Desire», og før Russlands Alsou med «Solo».

Da avstemningen var ferdig, hadde «My Heart Goes Boom fått 57 poeng og ble nummer 11 av 24 deltakere.

HC i MGP

HC i MGP 2001

For første gang siden 1994 ble finalen flyttet ut av NRK Marienlyst, og til Oslo Spektrum som også hadde huset finalene i 1992 og 1994. Sendingen gikk av stabelen lørdag 24. februar, og programleder var igjen Hans Christian Andersen, denne gang med Jahn Teigen og Carola som reportere og pauseunderholdning. Det var 3500 publikummere i salen.[1]

Klikk på bildet over, eller her, for å se Melodi Grand Prix 2001 i NRKs nettspiller.

For første gang siden 1971 var det med tolv bidrag i en Melodi Grand Prix-finale. NRK hadde også invitert Elisabeth Andreassen i håp om at hun kunne sikre Norge en god plassering i den internasjonale finalen.[2] Andreassen deltok imidlertid ikke.

Vinneren ble kåret gjennom telefonavstemning og en fagjury i Oslo Spektrum. De tolv finalistene ble først spilt én gang, før tv-seerne og fagjuryen fikk stemme. Etter en halvtimes sendepause, begynte andre del med avstemningsresultatene fra første runde. De fire best plasserte låtene gikk videre til superfinalen, og seerne og juryen stemte på nytt. Haldor Lægreid vant finalen med sangen «On My Own».

Melodi Grand Prix 2001 var den 40. utgaven av Melodi Grand Prix, Norges nasjonale uttaking til Eurovision Song Contest. Tolv finalister deltok i finalen 24. februar 2001 som ble arrangert i Oslo Spektrum i Oslo. Vinnerlåten ble «On My Own», framført av Haldor Lægreid. Vinnerlåten er komponert og skrevet av Ole Henrik Antonsen og Tom-Steinar Hanssen, mens Ole Jørgen Olsen har vært med på å skrive teksten. Lægreid representerte Norge i den internasjonale finalen i København og kom på delt sisteplass med 3 poeng. Dette var Norges niende sisteplass i Eurovision, og plasseringen gjorde at Norge måtte stå over den internasjonale finalen året etter. 2001 var også siste år for HC i MGP.

Sendingen

NRK offentliggjorde alle de tolv deltakerlåtene på sine hjemmesider før finalen. Finalistene ble også presentert i Musikkrevyen i NRK P1 i dagene før finalen. Dermed kunne mediene velge sine favoritter før showet. Dagbladet mente Elin Torsets «Brighter Than Light» hadde størst sjanse i den internasjonale finalen.[3][4] Vinneren ble imidlertid Haldor Lægreid, og de fleste mediene var enige i at rett artist vant, og at det var en verdig vinner.[5]

Mocci og «You’ve Got the Motion» sto for en av de mest minnerike opptredenene i Melodi Grand Prix-historien. Midtveis i sangen ble Mocci løftet høyt over scenen og publikum i en løftekran, før hun ble senket ned på scenen igjen. Komponistene, Stein Johan Grieg Halvorsen og Erlend Klarholm Nilsen, dukket også opp på scenen. Duoen er også kjent fra humorprogrammene Slå på ring og Påpp & Råkk på NRK.

Etter finalen klaget flere seere på at de ikke hadde kommet gjennom i telefonavstemningen, og at de hadde blitt forvirret av startnumrene som var oppgitt i bokstavene A–L. NRK avviste at det hadde vært problemer med avstemningen.[6] Dette var første gang det også var mulig å stemme via SMS.

Den norske finalen ble fulgt av 1 309 000 seere. Til sammenligning har 987.000 nordmenn så langt sett finalen i 2023 (4. februar 2023), enten direkte eller i opptak. Det er 250.000 flere enn i fjor. Seerandelen ble på 68 prosent.

– MGP 2023 har vært en stor suksess, noe som gjenspeiler seg i helgens seertall, sier musikkansvarlig Stig Karlsen i NRK.

Kilder:
Wikipedia:
https://no.wikipedia.org/wiki/Melodi_Grand_Prix_2000
https://no.wikipedia.org/wiki/Melodi_Grand_Prix_2001
Kampanje.com:
https://kampanje.com/medier/2023/02/melodi-grand-prix-seere/
Bilder:
Skjermdump NRK-spilleren fra sendingene
NTB Scanpix

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.