Dagbok

Salat på gang

I år har jeg stått over chilli- og tomat-planter på terrassen, nå er det salat på gang. Når ferien kommer har jeg en tendens til å dra ut på skjæret og være borte flere dager av gangen. Det går dårlig for planter som må vannes hver dag. Chilli har i tillegg vist seg å være veldig sakte-voksende her hos meg. I fjor var de fremdeles ikke modne da frosten kom.

Men, når salat koster 40 kroner «dusken» i butikken, tenker jeg at det både er morsomt og lønnsomt å så det i år. Det vokser mye fortere og kan serveres i løpet av kortere tid, også.

Salat på gang
4 sorter er i jorden

I dag kom frøene i jorden – det er salat på gang

Det står 12. mai på kalenderen og i dag sådde jeg fire sorter salat. Jeg gikk for:

 • Nuance
  En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad.
  (Greia er ikke bare hva salaten smaker 😜)
  Denne tåler til og med en del frost.
 • Baby Leaf Mix
  Miks av lettdyrkede salatsorter med «rikelig avling» (vi får se 🤣)
  Amerikanischer Brauner, Salad Bowl, Red Salad Bowl, Lollo Rossa, Australischer Gele og Rouge Grenobloise.
 • Matilda
  Hodesalat. Store, jevne hoder. Hele planter høstes.
 • Plezir
  Velsmakende plukksalat med eikebladlignende finflikede og krusete blad.

Det er ikke mye som trengs

Jeg hadde 16 små, grå potter liggende fra i fjor. På Europris kjøpte jeg tre sekker jord for 100,-. Du trenger ikke en halv sekk en gang til 16 potter, men jeg trenger litt noen blomsterbed også.
Pottene står i en «bakk» på terrassen. Nå er det salat på gang!

Stikkordet er å ikke plassere salat for varmt (om sommeren), og å vanne riktig.

På Plantasjens nettside finnes følgende tips til oss som vil dyrke salaten vår selv.

Hva er salat?

Begrepet salat omfatter mange ulike sorter, for eksempel plukksalat, romanosalat, hodesalat og ruccola. Det finnes også asiatiske blandinger som med fordel kan dyrkes senere i sesongen. Når vi blander ulike salatblader med tomater, agurk osv., får vi en salatrett.

Trendy mat

En stor trend akkurat nå er det som kalles «micro greens». Det vil si ulike typer salat, som plukksalat, ruccola, rødbet, basilikum og spinat osv. som høstes når bladene er nye og små og som blandes til en salat. På denne måten reduseres tiden fra såing til høsting, og også arbeidsinnsatsen. «Micro greens» kan dyrkes både i plantekasse, potter og i vinduskarmen, avhengig av hvilke forutsetninger du har. I løpet av de mørkeste månedene i året må vi dyrke inne og erstatte dagslyset med en plantelampe. Bredså, det vil si strø frøene jevnt og forholdsvis tett på overflaten i ønsket kar, dekk med et tynt lag jord, og trykk lett med hånden. Vann forsiktig med spraydyse og sørg for å holde jorden lett fuktig.

Tradisjonell dyrking av salat

Det er kanskje en begrensning for hvor mye salat som spises i familien hver uke?! Salatfrø kan settes hele sesongen, og de gror allerede ved -5 grader. Det er derfor hendig å så direkte i dyrkingskasse eller i hagen om våren. Høsten er også en god tid for salatdyrking hvis været er bra. Da er luften fuktigere og frøene har lett for å gro. Så ved ulike tidspunkter for å få en jevn avling hele sesongen. Det er også en god ide hvis du har begrenset med plass.

 • Hvis du vil dyrke på tradisjonelt vis og få litt større blader å høste, bør du så litt mer spredt slik at bladene får plass til å vokse.
 • Dekk gjerne frøene med en fiberduk til de begynner å gro. Mikromiljøet under duken blir varmt og fuktig, og frøene gror raskt.
 • Vann regelmessig, ved tørke er det risiko for at salaten blir besk. 

Dyrking av salat i potter

Det går utmerket å dyrke salat i potter. Legg et lag med lecakuler i bunnen på en potte med hull i. Fyll på med økologisk grønnsaksjord og deretter ønsket type dekke med et tynt lag såjord. Trykk lett med hånden før du vanner forsiktig. Hold jorden fuktig.

Kulturplante

Visste du at salat er en gammel kulturplante som er blitt dyrket i Norden i flere tusen år?! Den blir fremdeles like høyt verdsatt av mange.

kilde for tips:
www.plantasjen.no

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.