Dagboken fra radiolivet

Terje Formoe

Sommergjest hos HC i «Eftan» på NRK P1 Østfold i dag, var «pappa´n til Kaptein Sabeltann», – i mange år var han ikke bare opphavsmannen, men også kapteinen selv. Terje Formoe var årets første sommergjest.

Terje Formoe

Radiolytter

Terje Formoe er ivrig radiolytter, og en fantastisk gjest å ha på radio. På bildet ser vi programlederne Andrea og HC, og visesanger, lærer, komponist, showmann og hovedpersonen.

Sommer for Terje Formoe

Terjes minner fra barndommen inkluderer svabergene på Foten badeplass, en sykkel, en bærbar grammofonspiller og The Beatles. Liverpool-guttene har betydd mye for mannen som startet som lærer, ble visesanger, bookingsjef i Kristiansand Dyrepark – for til slutt å overta hele underholdningen der med sin egen suksess – «Kaptein Sabeltann». Til neste år passerer de 2 millioner solgte billetter til familieshowet som elskes av både barn og voksne. Når Terje får ferie utpå sensommeren, kaster han loss med egen båt.

Suksessen

Formoes suksess i Dyreparken startet med Julius, for nøyaktig 40 år siden. Han skrev sangen om Julius, fikk med seg hovedpersonen på scenen og deretter var det slutt på å ta bussen hjem. Overalt hvor Terje beveget seg, sang folk «Der kommer Julius…». Påfølgende forestilling om Kaptein Sabeltann har medført både tv-serie, film og enorme mengder merchandise-salg i tillegg.

Visesanger Formoe

Senest i fjor ga han ut et visealbum. Det heter «Ro» og fra platen hørte vi sangen «Käringön». Det er en utpost i Bohuslän, som Terje besøker så ofte han kan, i båten sin «Dama Mi».

Til høsten setter artisten opp en konsert. Et møte med et menneske. Mye musikk. Litt teater. Og en egen avdeling med strykere. Det er en stolt Terje Formoe som forteller om den kommende turnèen.

Hør intervjuet selv

Her kan du høre hele dagens sending. Terje Formoe var sommergjest, og dukker opp i timen mellom 16.00 og 17.00. Det var en stor glede å ha besøk av hele Norges Terje Formoe i dag.
Takk skal du ha, for at du tok turen til Fredrikstad, Terje!

Terje Formoe: Multitalentet bak Kaptein Sabeltann

Terje Formoe er en norsk multikunstner som er mest kjent for å være hjernen bak den populære karakteren Kaptein Sabeltann. Han har utmerket seg som en allsidig artist, tekstforfatter, komponist, musiker, skuespiller og forfatter. Med sin unike kreativitet har Formoe skapt et fantasifullt univers som har fascinert både barn og voksne i flere tiår.

Terje Formoe ble født den 6. desember 1949 i Fredrikstad, Norge. Han viste tidlig interesse for musikk og begynte å spille gitar allerede som tenåring. Etter å ha fullført skolen, flyttet han til Oslo for å forfølge sin musikalske karriere.

Skuespilleren

I tillegg til musikken var Formoe også aktiv som skuespiller. Han hadde selv rollen som Kaptein Sabeltann i en barneforestilling på Kristiansand Dyrepark i 1989. Dette skulle bli starten på noe stort.

Kaptein Sabeltann-universet er en fantastisk piratverden som Formoe har skapt. Han har skrevet manus og komponert musikken til en rekke teaterforestillinger og filmer basert på Kaptein Sabeltann. Historiene om den fryktede piratkongen og hans mannskap har trollbundet publikum i alle aldre. Formoe har selv spilt Kaptein Sabeltann i mange år og har gitt liv til karakteren på en unik og karismatisk måte.

Andre utgivelser

I tillegg til Kaptein Sabeltann-prosjektene har Terje Formoe også utgitt en rekke album med barnemusikk. Sangene hans er kjennetegnet av en blanding av fengende melodier og fantasifulle tekster som appellerer til barnas fantasi og nysgjerrighet. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid med barnekultur, inkludert Spellemannprisen og Kardemommestipendet.

Formoe har også skrevet bøker basert på Kaptein Sabeltann-universet, som har blitt en stor suksess blant barn og unge. Bøkene gir leserne en mulighet til å fordype seg i eventyret og utforske piratverdenen på egen hånd.

Terje Formoe har utvilsomt gjort en betydelig innvirkning på norsk kulturliv gjennom sin kunstneriske karriere. Hans kreativitet, talent og engasjement har gjort ham til en av de mest anerkjente navnene innen norsk barnekultur. Han har beriket livene til mange gjennom sitt arbeid og vil fortsette å være en inspirasjon for kommende generasjoner.

Gjestens egen nettside

Les gjerne mer om Terje Formoe på hans egen nettside. Du finner den her.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.