Dagboken fra radiolivet

Lisa Aisato

12. juli var Lisa Aisato sommergjest i «Eftan» på NRK P1 Østfold. Lisa vokste opp på Kolbotn og har elsket å tegne siden hun var liten jente. I voksen alder traff hun en kjekk gutt fra Hvaler. Han lokket henne med seg til Skjærhalden, hvor hun bor og arbeider hjemme. Nylig åpnet de galleri på kaikanten, hvor flere ansatte nå støtter opp om bedriften til den kjente tegneren, maleren, illustratøren og solstrålen Lisa Aisato. Du kan høre hele intervjuet her. Lisa er gjest i den tredje timen.

Lisa Aisato

Trengte litt motstand

Da Lisa var liten fikk hun alltid skryt for tegningene sine. Hun mestret alt og var flink til å få følelser ned på et papir eller lerret. Hun tegnet mens mamma leste bøker for henne. Alt fra Ringenes Herre til lettere barnelitteratur. Mamma leste og Lisa tegnet. Hun var glad og fornøyd og husker barndommen som veldig fin. Så skulle hun utdanne seg. På kunstskolen uteble skrytet og en lærer kritiserte henne sågar for manglende kunnskap om fasett-tegning. Det ble en utfordrende periode, men kanskje jeg trengte det, sier Lisa. Hun kom seg greit gjennom studiene, og har siden bestemt seg for å ikke tenke så mye på hva andre tenker om henne og arbeidene hennes. Det er mange som vil se dem og kjøpe dem. Det er tross alt det viktigste. Tor Åge Bringsværd lærte henne å se på seg selv som en fugl. Kunstneren er en fugl. Publikum er fugletittere. De titter på alle fuglene, og mener sikkert en del om dem. Men, det er det ingen av fuglene som bryr seg om. De holder på med sitt, og flyr rundt lykkelig uvitende.

Bøker – alene og sammen

Lisa Aisato er godt kjent for å ha illustrert bøker for Linn Skåber og Maja Lunde. Linn oppsøkte henne i en travel periode. Lisa måtte takke nei, men Linn ga seg ikke. Hun sendte en tekst, og da var Lisa overbevist. Samarbeidet med Maja har også vært gøy. Nå kommer den tredje boken til høsten. Lisa har fått flere priser og utmerkelser for sine arbeider. Høyest henger nok Bokhandlerprisen for «Livet Illustrert». Den første Bokhandlerprisen tildelt en illustrasjons-bok.

Sommerferien

Rett etter skolestart tok Lisa og mannen med seg de to barna på 10 og 12 år, og kjørte bil til Middelhavet. Flere spennende besøk på steder som så ut som de var tatt rett ut av «Game of Thrones» engasjerte. Men det gjorde også Lisas alternativ til Netflix i baksetet. Hun hadde nemlig funnet frem gamle hørespill i NRK-appen. Hele familien hygget seg med hele serier med radioteater. Noen av dem eldre enn bilens passasjerer.

Hytte på Løkka, hus på Skjærhalden

Lisa Aisato trives på Hvaler. Best trives hun i Februar. Hun er ikke en utpreget sommer-jente, og trenger ikke 25 grader for å trives. Litt blåst og temperaturer på 10-tallet, så kommer luen på. Hun hygger seg under pleddet hjemme i stuen, og er glad for at hun bare trenger å ta med seg kaffekoppen over tunet for å gå på arbeid. Der låser hun seg inne i full konsentrasjon, inntil verket er definert. Da kommer utøvelsen, gjerne akkompagnert av en lydbok. Men, hvis du er nabo – ikke ring på når Lisa arbeider. Vent til hun er ferdig. Det blir hyggeligere. I fri-perioder tar hun kanskje med seg familien til hytta på Grünerløkka. Hun innrømmer at hennes liv er litt motsatt av alle andre.

Åpent galleri hele sommeren

Lisa Aisatos galleri på Skjærhalden er åpent hele sommeren. Hun viser deg gjerne bildene sine ellers i året også. Den blide og trivelige jenta fra Kolbotn er fornøyd med tilværelsen på Hvaler. Hun er takknemlig for at hun kom dit sammen med en ekte Hvaler-gutt, og sier hun ble godt tatt i mot. Så klart. Det er jo Hvaler!

Det var veldig hyggelig å bli bedre kjent med Lisa Aisato. Vi hadde en hyggelig radio-time, som du kan høre her.

Det er bare to Sommergjester igjen

Mine 4 uker som sommervikar i «Eftan» på NRK P1 Østfold er snart ved veis ende. Det er bare to navn igjen på listen.

19. juni    TERJE FORMOE
20. juni    ULRIKKE BRANDSTORP   (IKKE HC  –  (The Weeknd-konsert)  Siw M er programleder)
21. juni   PETRONELLA BARKER
22. juni   INGEBORG WALTHER
23. juni   ATLE JENSEN

26. juni  Stine Bjørnstad, FRU BLOM
27. juni  KYRRE FRITZNER
28. juni  DAG BRANDTH
29. juni CHARTER-HILDE
30. juni PATRIK STENSETH

3. juli   CATHRINE IVERSEN
4. juli    INGRID BJØRNOV
5. juli    KIRA
6. juli    OLE EVENRUD
7. juli    DENNIS STORHØI

10. juli   TRYGVE SKAUG
11. juli   FRIDE og ROGER AMUNDSEN
12. juli   LISA AISATO
13. juli   TERJE ALSVIK WALLØE
14. juli   ATLE HOFF

Jeg gleder meg!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.