Dagboken fra radiolivet

Terje Alsvik Walløe

13. juli var statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe sommergjest i «Eftan» på NRK P1 Østfold. Terje er fra Sarpsborg, og bodde i solbyen hele barndommen. Han husker godt friheten og gleden om sommeren, i bydelen hvor han og de andre barna lekte i gatene. Unge Terje så alltid på værmeldingen på TV, og han førte sin egen meteorologiske dagbok. Med skydekke, temperaturer, vind og nedbør sirlig notert. I dag er Terje en av landets mest profilerte meteorologer, med ansvaret for riks-været i Dagsrevyen flere ganger i uken. Du kan høre intervjuet med Terje Alsvik Walløe her. Han er gjest i den tredje timen av «Eftan».

Terje Alsvik Walløe

Terje er ikke i studio

Terje Alsvik Walløe har ikke sommerferie ennå. Han jobber to uker til, og må derfor være med i programmet på linje fra et studio på Marienlyst i Oslo. Meteorologen innrømmer at det er litt annerledes å være den som blir intervjuet, – og ikke minst å høre en kollega avgi værmeldingen mens han sitter som lytter og intervjuobjekt. Grytidlig i morgen er han på vakt igjen, for å gi vær-interesserte nordmenn varsler i både tv og radio.

Tung utdannelse og stort ansvar

Terjes meteorolog-utdannelse er 5-6 år lang. Han ville flyttet til storbyen uansett. Oslo har alltid lokket. Når han til slutt hadde utdannelsen, ble han spurt av NRK TV om han også kunne være tv-meteorolog. Da han startet var det en freelance-jobb i tillegg til jobben på Meteorologisk Institutt. I dag er det annerledes. Nå er tv-jobben en del av turnusen til av statsmeteorologene som også er tv-meteorolog.

Å utarbeide værvarsler for forsvaret, luftfarten, store arrangementer, beredskaps-situasjoner og folk flest innebærer et stort ansvar. Terje synes aldri værmeldingene har vært bedre enn i dag. Økende bruk av avansert teknologi, sammen med godt utdannede meteorologer, gir godt resultat. AI er spennende, og blir helt sikkert tatt enda mer i bruk, men som fagmann føler han seg ikke truet av kunstig intelligens.

Terje i offentligheten

Som tv-meteorolog i Norges største nyhets-program, blir Terje gjenkjent. Det er stort sett hyggelig, men det kan også være belastende. Å ikke være anonym i noen sammenheng, er noe Terje kjenner litt på. Møtet med «folk på gata» er stort sett hyggelig. De takker for det fine været, spør om finere vær eller bemerker at været stort sett stemmer med varselet. De 6-7 tv-meteorologene kjenner hverandre godt, men jobber ikke sammen hver dag. Det er mange forskjellige oppgaver en statsmeteorolog utfører og de som er på tv er jo ikke der samtidig. De går i turnus og treffes kanskje bare et par ganger i måneden.

Også tv-meteorologer har forbilder

Terje Alsvik Walløe har sitt forbilde på SVT. En svensk meteorolog som er både kunnskapsrik, nøyaktig og en god formidler. Dette er egenskaper Terje også har.

Hør gjerne intervjuet med Terje Alsvik Walløe her.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.