Dagboken fra radiolivet

Trygve Skaug

Mandag 10. juli var poeten, komponisten og musikeren Trygve Skaug sommergjest i NRK P1 Østfold. Trygve er fra Båstad i Askim, han vokste opp i Trøgstad og har bodd mange år på Ørje. Trygve er pappa til tre og veldig glad i sommeren. Mannen har mange hundre uker på NRK Radios spillelister bak seg, og ble ganske umiddelbart en av Norges mest leste poeter, da han begynte å skrive sin lyrikk på Instagram for ca 10 år siden. I dag har han flere diktsamlinger på samvittigheten og treffer et ungt publikum. Du kan høre hele intervjuet med Trygve i «Eftan», som du finner her.

Trygve Skaug

Har begynt med noe nytt

Trygve har begynt med noe nytt… Hva det er kan du se helt nederst. Det henger sammen med det som skjer på bildet over.

Han har også ny musikk på gang. 3. august slipper han en messe på plate og nedlastings-plattformer. Rett og slett en liturgi, en slags gudstjeneste fra a til å. Han har vært i kontakt med biskopen for å høre at det er «innafor» og gleder seg til utgivelsen. Slippet finner sted i selveste Nidarosdomen. Når folk sier at Trygve burde holde troen sin for seg selv, og heller fokusere på pop-akkorder og poesi, blir han lei seg. Og svaret er det stikk motsatte.

Å vende det andre kinnet til

Den unge utgaven av Trygve var langt i fra så selvsikker og frempå som dagens Skaug. Det var noen slemme gutter på skolen som plaget ham for både det ene og det andre. Opplevelsen var grusom, men Trygve brukte skrivingen som terapi. I dagboken utsatte han disse guttene for den grusomste hevn. De ble spist av dinosaurer og utsatt for mye smerte. – Jeg følger med på dem i dag. De gjør det bra. Det er jeg glad for, sier Trygve. På en måte å vende den andre kinnet til… etter hvert.

Engasjement og godhet går i arv

Trygves bestefar var frisøren på Ørje. Hos han var kjøleskapet på bakrommet fullt av god mat og kald melk. Når distriktets løse fugler var sultne, kom de til frisøren. Der ble de mette, og fine på håret, på en gang. Uten at frisøren krevde et øre for det. I dag lever Trygve i bestefars ånd. Med Bob Dylans «What Good Am I» nedover hele høyre armen, tenker han at livet på jorden ikke blir optimalt før man har gjort nytte for andre. Flere millioner har han samlet inn til blant annet flyktningleirene for de som har fristet lykken i båt over Middelhavet. Nå samler han inn til et vaskeri i leiren på Lesvos. De har det forferdelig. De må i det minste få vasket klærne sine en gang i uken, sier han.

Musikken skal bli lysere

Trygve tenker mye. Ofte blir tankene til sanger. De fleste av dem har et mørkt preg over seg. Enten er det engasjement for de som har det vanskelig andre ganger handler det om livet, som også kan vise seg utfordrende. Han sier han har det som et prosjekt om dagen. Å skrive lysere sanger. Før var de lyse sangene unntakene, nå skal det bli flere av dem.

Trygve Skaug

Han begynner bra i studio. Gleden er stor over ispinne og kaffe, og stemningen er god. Men, så blir temaet anger…

Konserten jeg vil angre på at jeg ikke så

Det er en konsert jeg for alltid vil angre på at jeg ikke fikk sett, sier Trygve, i det vi skal spille Sommarnatt i Bohuslän av og med Henning Kvitnes. Han er en av verdens beste artister, og at jeg ikke så ham på Fredriksten Festning i sommer vil alltid stå som noe jeg angrer på.

Turnèen som aldri blir gjentatt

I tiden med bandet StMorritz satt Trygve Skaug verdensrekord i antall konserter på 40 timer. Antallet ble 40. Takket være Widerøe, som lot gjengen spille i midtgangen på vei til steder i Norge. Det blir ikke noe nytt rekordforsøk, forsikrer Trygve. Men, det blir mye spilling fremover. Det virker som om poeten og musikeren har stor glede av å møte sitt publikum, selv om kontakten med hver enkelt i sosiale medier måtte begrenses på grunn av enormt trykk.

Alltid i forkant

Jeg er i ferd med å ferdigstille en plate nå. En samler. Den kommer i august. I tillegg til messen. Så er det en til som jeg jobber med. Den kommer på nyåret. Så er det en ny på trappene. Den kommer til sommeren. Trygve liker å være i forkant, og han nevner noe om at ting hopet seg litt opp under pandemien. Jeg får inntrykk av en solid og jevn omfattende produksjon.

Det nyeste prosjektet

I det intervjuet er over, og vi har takket for oss, er det tid for å ta bilder. I løpet av to sekunder, og kun akkompagnert av setningen «Jeg bare må, det er noe nytt jeg har begynt med», befinner jeg meg i poetens armer. Uventet, men hyggelig. Uten videre kommentarer er jeg nede på gulvet igjen etter at bildet er tatt. Noe sier meg at det blir flere bilder av løft å se i Trygve Skaugs sosiale medier. Men, bakgrunnen for det mangler i vårt intervju. Du kan høre det her.

Det var en stor glede å ha Trygve Skaug som sommergjest.

Trygve Skaug

Årets sommergjester

Timen mellom 16.00 og 17.00 er en veldig hyggelig del av sommerjobben min som vikar i «Eftan» på NRK Østfold. Nå er det bare 4 dager igjen. Nedenfor ser du sommerens gjesteliste. Det blir en spennende uke som starter med Trygve Skaug på mandag.

19. juni    TERJE FORMOE
20. juni    ULRIKKE BRANDSTORP   (IKKE HC  –  (The Weeknd-konsert)  Siw M er programleder)
21. juni   PETRONELLA BARKER
22. juni   INGEBORG WALTHER
23. juni   ATLE JENSEN

26. juni  Stine Bjørnstad, FRU BLOM
27. juni  KYRRE FRITZNER
28. juni  DAG BRANDTH
29. juni CHARTER-HILDE
30. juni PATRIK STENSETH

3. juli   CATHRINE IVERSEN
4. juli    INGRID BJØRNOV
5. juli    KIRA
6. juli    OLE EVENRUD
7. juli    DENNIS STORHØI

10. juli   TRYGVE SKAUG
11. juli   FRIDE og ROGER AMUNDSEN
12. juli   LISA AISATO
13. juli   TERJE ALSVIK WALLØE
14. juli   ATLE HOFF

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.