Dagboken fra radiolivet

Bli en banan-ekspert

Jeg er ikke så glad i bananer, men jeg vil at du skal bli en banan-ekspert. Derfor har jeg laget denne lille oversikten til deg, for det meste med veldig god hjelp fra Bama. De er banan-ekspertene i Norge. Banan-informasjonen kan du også høre på NRK P1, i programmet vårt, «HC og Andrea», i dag mellom kl 17.00 og 19.00.

Bli en banan-ekspert

Hvem spiser mest banan?


Ser vi på statistikken så spiser voksne mellom 18 og 45 år mest banan
. Denne gruppen er kanskje aller mest på farten. Men bananer følger oss helt fra starten, og til slutten av livet.Den er noe av det første vi får smake på av fast føde, som babyer. Den er også noe av det siste vi spiser, som eldre mennesker.  

Hvor mye bananer spiser vi i Norge hvert år?   
I Norge spiser hver og en av oss omtrent 16-16,5 kilo bananer hvert året. Det gjør bananen til en superpopulær frukt. Norge er faktisk i verdenstoppen når det kommer til bananspising.   

Bli en banan-ekspert person holding banana with tongue out

Bli en banan-ekspert

Er banan sunt?   
Bananer er en kilde til kostfiber. Jo grønnere den er, desto mer kostfiber inneholder den. Jo gulere de er, desto mer søtsmak. Bananen er også en flott kilde til kalium og vitamin B6.    

Hvilken type bananer kan kjøpes i Norge?   
Det selges kun en type banan i Norge, og den heter Cavendish. Det er en søt og fyldig banan, som kan nytes rett fra skallet.   

Kan jeg dyrke banan i hagen?  
Nei, dessverre. Bananer trives kun i tropiske strøk.   Derfor finner du ikke noen som dyrker bananer i Norge.  

Hvis du fremdeles ikke føler deg som en banan-ekspert

Hvor kommer Cavendish-bananer fra?  
Cavendish-bananer trives i varmen, og dyrkes i det tropiske beltet over hele verden. BAMA får bananer fra 90 forskjellige farmer, i Costa Rica, Ecuador, Panama og den dominikanske Republikk. I disse landene er kvaliteten på bananene skikkelig god.

Og hvordan reiser bananer til Norge?   
Bananer reiser til Norge i store skip. Frukten lastes over til feederbåter i Europa, før den fraktes videre til Norge.   

Hvor lang tid tar det å dyrke fram en banan?  
Det tar ni måneder å dyrke frem bananer, med mye håndarbeid og omsorg. Det ligger derfor mye arbeid bak de flotte, gule bananene vi kjøper i Norge.   

Er det sant at det finnes bananmodnerier?   
Ja. Bananene er ikke modne når de kommer til Norge. Vi har derfor laget et eget bananmodneri. Der jobber det tolv personer, og syv av disse er bananmodnere. Bananmodning må overvåkes nøye, derfor har vi alltid en bananmodner på jobb, 365 dager i året.    

Hvordan skrelle bananer enklest mulig?   
Mange skreller bananer ved å knekke dem i stilken, der bananen hang fast i klasen sin. Egentlig er det enklere å åpne dem fra andre siden, ved å klemme lett i tuppen. Prøv selv!  

Nå er det bare to spørsmål igjen

Hvordan oppbevarer jeg bananene best?   
Det er best å oppbevare bananer i temperaturer mellom 14-16 grader. Gjerne i en plastpose, så hindrer du at bananen tørker ut. Bananer skal aldri oppbevares i kjøleskapet, da blir de grå og taper smak.   

Er bananen en frukt?   
Bananen kategoriseres ofte som en frukt, men botanisk sett så er den egentlig et bær.   Flere overraskende bær er for eksempel tomater, chili, meloner, appelsiner og kiwi. Men, valnøtt er en frukt.

kilde:
www.bama.no

Bli en banan-ekspert? Jepp! Nå er du det.

Bli en banan-ekspert
yellow bananas

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.