Dagboken fra radiolivet

Er slumring bra?

«Alle» har en slumre-knapp. På klokkeradioen, telefonen, smart-klokka eller vekke-uret. I Norge brukes den av over 50% av oss. Men, er slumring bra?

Er slumring bra? 
person lying on purple bed

Er slumring bra?

Det er jo så deilig å sove 10 minutter til. Hvordan kan det være usunt? Spesialistene sier at det er fordi du får mindre søvn enn hvis du sov helt frem til «siste frist», – og at søvnkvaliteten blir dårligere på grunn av alle oppvåkningene. Det er helt logisk. Slumring er ikke bra for søvnen din!

Men, kan det være håp for alle «slumrere»?

Svenske forskere ville se nærmere på fenomenet slumring. Det er ganske nytt av dato. Før klokkeradioer, smart-telefoner og avanserte vekke-ur, fantes det ikke noe slumring. Vekkeklokken kunne bare vekke deg èn gang, og da våknet du. Lydene var nemlig ganske grusomme den gangen. Men, så kom alle de nye metodene for vekking, og de har hele veien hatt med slumre-knappen på lasset. Kanskje står det «snooze» på din? Det er nemlig det engelske ordet for å sove litt til.

De svenske forskerne har kommet frem til at i Sverige er det over 70% som bruker slumre-knappen. Og, ja, de ser tendenser til at både søvn-mengde og -kvalitet er dårligere hos de som bruker den. Men, de ga seg ikke før de fant i hvert fall èn ting som var positivt med å slumre.

Er slumring bra
radio, clock, speakers

Du er smartere akkurat når du står opp!

Det de svenske forskerne fant ut av, var at dersom man utsetter både de som står opp etter å ha slumret flere ganger OG de som står opp med en gang vekkeklokka ringer første gang, for vanskelige oppgaver, vil slumrerne vinne.

Akkurat. Du er altså litt smartere akkurat når du står opp, hvis du har slumret.

Motstandere av slumring forklarer det med at slumrerne allerede har tilvent hjernen en våken tilstand, gjennom flere oppvåkninger og tilpasninger til en ny dag, mens de som ikke slumret kommer rett fra søvnens rike, og er litt mer forfjamset

Det siste høres logisk ut for meg. Jeg fortsetter med å unngå slumring.
Dessuten er ikke vanskelige oppgaver det første jeg tar for meg om morgenen. Det er en kopp kaffe!

er slumring bra
person pouring black coffee in white ceramic mug placed on brown wooden table during daytime

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.