Dagboken fra radiolivet

Ikke kast hamsteren din!

Det burde kanskje være unødvendig å si, men UiT Norges Arktiske Universitet ser seg nødt til å minne oss på det, i form av en pressemelding fra NTB. Ikke kast hamsteren din uten å være sikker på at den er død.

Familiens lille firbente er død. Store og små samler seg rundt bordet. For de minste er det kanskje det første møte med den siste stund. Dette er både trist, sjelsettende og oppdragende. Hamsteren er død, sier pappa. Vi må begrave den, sier lillegutt. Sorg.

Ikke kast hamsteren din

brown and black rabbit on brown dried leaves

Ikke kast hamsteren din

I mange tilfeller vil pappa kaste hamsteren i stedet for å grave den ned bak huset. Hvordan den siste reise foregår, er imidlertid uinteressant i denne sakens anledning. Her dreier det seg nemlig om at mulighetene er tilstede for at hamsteren over hodet ikke er død!

– Det er ikke uvanlig at folk kaster eller begraver hamstre som faktisk lever, de bare virker døde når de er i dvale, sier dvaleforsker Vebjørn Melum ved UiT Norges arktiske universitet.

Dvale er når et dyr får veldig lav kroppstemperatur, hjerterytme og puster veldig sjelden. Da bruker dyret lite energi. Melum forsker på hamstre og hjernene deres for å finne ut hvordan dvale fungerer. Han lurer også på hvilke signaler som setter i gang dvalen.

­– Men hamsteren er ikke i dvale hele tiden. Den våkner jevnlig for å spise og gå på do, sier Melum.

Hvordan sjekke? Død eller dvale?

  1. Ligger hamsteren som en sammenkrøllet ball er det god grunn til å tro at den er i dvale.
  2. Se nøye på hamsteren i 5 minutter. I løpet av denne tiden skal det være mulig å se i hvert fall et til to innpust.
  3. Legg litt sagflis på ryggen til hamsteren og se om det blir borte i løpet av de neste 3 dagene.
  4. Hvis ikke 1-3 virker kan du løfte den opp og holde den i hånden en stund, varmen fra hånden og forstyrrelsen vil mest sannsynlig få den til å starte oppvåkningsprosessen, men det tar litt tid (1-2 timer). Du vil nå se økende pustefrekvens og etter hvert skjelving. Det er en normal del av oppvåkningen fra dvale.

Hvorfor bruke penger på dvaleforskning?

OK. Det er klart det er viktig å unngå unødvendig sorg, og å kaste levende dyr. Men, er det forsvarlig å bruke millioner av kroner på å forske på dette? Det ligger mer bak forskningen enn hamsterens velferd og videre liv. Her reder man grunnen for å lære seg å sende mennesker inn i dvale.

Hvordan et pattedyr, som du og jeg, kan koble ut de normale neurale kretsløpene sånn at kroppen tåler å være helt nede i 4 grader er et av biologiens største mysterier. Bare av nysgjerrighet er det et mysterium vi må finne svaret på.

Får millioner til å forske på hamsterdvale

Når vi forstår det, kan det være første steg for å forstå hvordan vi kan skru opp eller ned hjernens termostat. Klarer vi det vil vi kunne bruke det i alt fra traumebehandling til romferder.

Hvis vi forstår dvale, kan vi bruke det i medisin. Hvis mennesker kunne legges i dvale så blodomløp, pust og hjertet var på et minimum ville de fleste operasjoner og transplantasjoner være tryggere og enklere. NASA er også interessert i dvaleforskning, for tenk så enkelt og billig det ville være å sende astronauter opp i rommet mens de var i dvale. Da kunne de kommet lengre uten å ha med like mye mat og vann.

Ikke kast hamsteren din bare fordi den ser død ut. Og vær glad for at noen forsker, også på hamsterdvale. Det gir mening når man har kunnskap.

ikke kast hamsteren
Dyr som skal overleve vinteren har ulike måter å tåle lite mat og kulde på. Hamsteren er i dvale tre til syv dager om gangen i den kalde årstiden. Fredrik Markussen, UiT Norges arktiske universitet

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.