Dagboken fra radiolivet

Unngå basilikum-feilene

Flere ganger i måneden kjøper jeg basilikum i butikken. Hver gang er det litt igjen. Her er tips til hvordan du kan unngå basilikum-feilene i vinduskarmen. Du kan fint få urtene du kjøper i butikken til å vokse igjen hjemme. Men, da er det noen tips du trenger å vite om. Jeg fikk mine fra gjengen i Vi i Villa.

Sol, varme og vann

Det er bare tre stikkord som gjelder for å unngå basilikum-feilene i vinduskarmen. Sol, varme og vann. Jeg har lang erfaring i å gjøre alle feil man kan gjøre, så mine planter ser som regel slik ut. Hvis jeg følger disse tipsene vil det vokse ut nye blader hver gang jeg kniper av noen, og jeg kommer til å spare penger.

Unngå basilikum-feilene

Sol

Basilikum trenger mye lys. Minst 6-8 timers dagslys hver dag. Det er mange av oss i Norge som ikke kan tilby den så mye lys om vinteren. Da er det viktig at man sørger for lys fra en liten «plante-lampe». Husk at basilikum kan tørke ut hvis den står for lenge i direkte sollys. Du må føle deg litt frem når det gjelder forholdene i din egen vinduskarm. Kanskje kjøkkenbenken rett på innsiden i rommet er et bedre alternativ?

Varme

Basilikum bør ikke stå i vinduskarmer med dårlig isolerte vinduer eller trekk. Den trives ikke noe særlig i temperaturer under 15 grader celsius, og vil sannsynligvis dø hvis temperaturen går under 10-12 grader.

Vann

Her er det mest å hente for de fleste. Basilikum vil ha lite vann, men ofte. Den vil ikke at du dusjer bladene, og den vil drikke fra skålen. Ikke hell vannet i jorden, men ha en skål under potten, slik at den kan drikke vannet nedenfra. En gang i blant bør du sette potten i vann, slik at den kan drikke seg skikkelig utørst (i løpet av 2-4 timer, avhengig av størrelse). Husk å fjerne vannet fra skålen når den ikke drikker lenger. Basilikum hater å stå med «våte tær».

Også viktig for å unngå basilikum-feilene

Husk å gjødsle litt hver 4. uke, ca. Og – plant gjerne om i mindre «bunter» enn de du kjøper i butikken. Del opp jordkladden i flere små «buketter» og plant i hver sin potte. Husk at basilikum kan tørkes (heng den opp ned og vent) og fryses (legg den i fryseren i passe store porsjoner).

Gjør du alt dette riktig, kan din basilikum se slik ut etter kort tid.

Unngå basilikum-feilene

Oppsummering – hvordan unngå basilikum-feilene

  • 3 ting er avgjørende for at basilikum skal lykkes – vann, varme og sollys.
  • Basilikum bør sted et solfyltsted der den får minst 6-8 timer sollys per dag.
  • Vann alltid basilikum fra bunnen. Den liker ikke å bli dusjet.
  • Sett basilikumen i en skål med vann i 2-4 timer, avhengig av størrelsen, og la basilikumen trekke til seg vesken. Når basilikumen ikke lengre trekker til seg vann, skal den opp og settes tørt.
  • Sørg for at potten har drenering i bunnen, uansett om du dyrker innendørs eller utendørs. Basilikum hater å stå vått i lengre tid og ha konstant «våte tær».
  • Basilikumsbladene kommer tilbake hver gang du plukker. Plukk fra toppen av planten og klyp alltid av eventuelle blomster.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.