Dagboken fra radiolivet

Tid for juletre

Vi er over halvveis i advent og det er tid for å ta noen avgjørelser angående juletre. Ekte eller uekte? Hvilken sort? Størrelse? Og hva er viktig når det skal kjøpes, og settes inn? Det er tid for juletre!

Tid for juletre
a lit christmas tree in the corner of a room

Ekte eller uekte?

I min barndom tror jeg ikke det eksisterte uekte juletrær. Ikke på markedet, og i hvert fall ikke i mamma og pappas tanker. I dag er jeg av typen som synes ekte juletre er veldig sjarmerende, men ikke orker alle ulempene ved dryssing og småkryp. De siste snart 10 årene har det derfor vært uekte juletre i vårt hus. 80% av «sjelen» og 100% av gleden, omtrent.

Derfor fokuserer vi først på fordelene ved uekte juletre, så kan du som ikke har tatt steget vurdere det.

Derfor skal du velge et kunstig juletre: 

  • De er allergivennlige.
  • Kunstige juletre kan være dyre i innkjøp, men utvalget er stort og de finnes i alle prisklasser. De har lang holdbarhet og du har glede av det i mange år fremover.
  • Du slipper dryssing og du slipper å tenke på hvordan du skal kvitte deg med juletreet etter jul. 
  • Mange ønsker også sette opp juletreet tidlig i desember og rydde det bort uti januar. Med et kunstig juletre slipper du å bekymre deg for at det skal visne før juleaften. 
  • Det er heller ingen tvil om at det er nok å stri med før i førjulstiden og med et kunstig juletre, slipper du å jakte på det perfekte juletreet. Dessuten er det enkelt å sette opp. 

    (hentet fra viivilla.no)

Ekte juletre – hva er viktig?

#1 Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør når treet er felt når du handler.

#2 Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

#3 Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

#4 Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

#5 Hold juletreet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

#6 Finn et juletre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du du skal kjøpe juletre.

#7 Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2-3 cm skive nederst på stammen.

#8 Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

#9 Unngå å gi juletreet for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Kilder: Plantasjen.no, hageland.no, skogoglandskap.no og norskjuletre.no

Gi treet smertestillende

I tillegg er det noen som mener at treet bør få noe spesielt i foten. Noen sverger til sitronbrus, andre til te. Siste nytt som jeg har fått med meg, er at noen mener at smertestillende tabletter hjelper juletreet med å holde på nålene. Det skal være smertestillende med acetylsalisylsyre, må vite!

Tid for juletre 
smiling woman near green Christmas tree

Når er det tid for juletre?

Noen pynter juletreet siste helgen i november og har det stående til rett over nyttår. Da kan vi trygt konkludere med at uekte juletre er det eneste som egner seg. Andre pynter midt i desember.
Fjorårets undersøkelse hos «HC og Andrea» på NRK P1, viste at flertallet av lytterne pynter juletreet 23. desember eller natt til julaften.

Uansett hvordan du gjør det – husk! Det finnes ingen fasit. Alle kan gjøre som de vil.
God adventstid, med alt den medfører.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.