Dagboken fra radiolivet

Bilkjøring i en blåhvals blodårer?

Kan man kjøre bil inni en blåhvals blodårer - whale's tail sticking out of the ocean during day

Den tredje søndagen i februar er «hvaldagen». Det ble bestemt på Maui, Hawaii på 1980-tallet. På mandag snakket vi selvfølgelig om hvaler i Hverdagsfesten vår på NRK P1. Vi lærte at hvalene opprinnelig var landdyr som gikk til havs, at de er pattedyr og ikke kan drikke saltvannet i havet. Du kan høre det alt sammen i «HC og Andrea», hvis du vil. Vi kom også inn på hvor store de er, og at blåhvalen kan bli 150-200 tonn tung og være over 30 meter lang. Men, hva med bilkjøring i en blåhvals blodårer?

Bilkjøring i en blåhvals blodårer
Blåhval. Bildet er fra wwf.no.

Kan man kjøre bil inni en blåhvals blodårer?

Rett etter at vi hadde snakket om hvalens størrelse på radioen, kom det en melding fra en lytter som mente å vite at blåhvalen er så stor at man kan kjøre en VW bil inni blodårene dens. Kan det virkelig stemme? Alt er jo enormt ved dette dyret, så kanskje?

Etter litt research er påstanden avkreftet. Blåhvalen har kraftige arterier, men ikke større enn en middags-tallerken. Så en folkevogn ville ikke fått plass. Det var en morsom påstand, men ingen bilkjøring i en blåhvals blodårer.

Men, det kan hende at lytteren har blandet sammen myter her. Det er en kjent myte at blåhvalens hjerte er like stor som en folkevognboble. Men, heller ikke det stemmer.

Informasjon om hvaler, hentet fra The Whaling Museum på cshwhalingmuseum.org

Velkommen til hverdagsfest

Hjertet veier like mye som en voksen hann-løve og det er like stort som en liten golf-bil.

Vil du vite mer om ting du ikke visste at du lurte på?
Velkommen til hverdagsfest, hver mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl 17:00 på NRK P1.
Vi snakker stadig om store dyr, og små dyr, rare fenomener og enkle tips og triks. Hverdagsfest med god musikk er vi glade i. Og ekstra glade blir vi hvis du stikker innom oss.

Du kan lese mer om blåhvalen hos wwf.no og i leksikon. Sjekk også gjerne ut The Whaling Museum på nett.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.