Ingen fest uten pølse
Det er onsdag. Lille Lørdag. Ukens festligste dag. I vår hverdagsfest på NRK P1 presenterer vi et fest-tips hver onsdag, mens vi starter på den deilige, slake utforbakken, som vi skal surfe ned mot helg. I dag er tipset – Ingen fest uten pølse!

Nordmenn elsker pølse
Jeg kan ikke komme på noen anledning hvor det ikke passer med pølse. Barnebursdag, ungdomsbursdag, 60-årslag, russefest, nattmat i bryllupsfest, sportsarrangement… Hadde det ikke vært noen alternativer, hadde jeg helt klart spist pølse på nyttårsaften og i barnedåp også. Ikke dermed sagt at pølse er min favoritt-mat. Men, statistikken tilsier at det er manges foretrukne næring.
I følge Gilde selges det en pakke pølser hver andre sekund, i Norge i mai måned. De skal på grillen eller i stekepanna og serveres i lompe, brød eller sågar vaffel. I snitt spiser hver nordmann 10 kg pølser i året. Siden ikke alle gjør det, må det være noen som spiser MYE mer. For mange gjelder tydeligvis tipset – Ingen fest uten pølse! For hver dag er jo en fest!
Ingen fest uten pølse
I 1870-årene åpnet tysk-amerikaneren Charles Feltman sin pølsekiosk på Coney Island i New York. Han var visst den første til å servere pølsen i brød. Historien sier noe om at han hadde pleid å låne ut hansker til kundene, slik at de kunne spise pølsen på et hygienisk vis. Men, det var så mange som ikke leverte tilbake hansken, at han begynte å servere den i brød i stedet. Da slapp de jo også å ta på pølsen før den skulle inn i munnen… At de tok på brødet, som skulle samme vei, var det ingen som reagerte på.
Noen mener at Charles hadde lært dette av noen tyske pølseselgere.
I 1893 tok «pølse-i-brød»-konseptet helt av hos Chris von der Ahe. Han eide baseball-laget St Louis Browns, og rett ved siden av stadion hadde han sin fornøyelsespark og en restaurant. Dermed eide han kanskje tre av de type etablissementer som selger mest pølse i brød. Han skulle kjøpt seg en bensinstasjon i tillegg.
Hvorfor kalles det hotdog?
Det finnes to teorier. Den ene er litt ekkel, den andre er litt søt.
Det gikk rykter om at pølsemakerne kjøpte billig hundekjøtt og blandet dette i pølsene for å tjene mer penger…
og
En vandrehistorie forteller at en avistegner lagde en vitsetegning av en svett dachs-hund som lå i et pølsebrød… han kalte hunden en «hot dog».
Hva er bra med pølse?
For å bli et fest-tips må det jo være positive assosiasjoner til det. Og det er det til pølse. Fest-stemning, godt humør, god mot sult. Ingen fest uten pølse!
Fikk du lyst til å lese mer om pølser, mens du venter på at vannet skal koke opp så du kan trekke dine egne til middag? Da kan du kikke på denne artikkelen i Dagsavisen. Vel bekomme!

