Dagboken fra radiolivet

Ingen fest uten pølse

Det er onsdag. Lille Lørdag. Ukens festligste dag. I vår hverdagsfest på NRK P1 presenterer vi et fest-tips hver onsdag, mens vi starter på den deilige, slake utforbakken, som vi skal surfe ned mot helg. I dag er tipset – Ingen fest uten pølse!

Ingen fest uten pølse person holding hotdog with bun

Nordmenn elsker pølse

Jeg kan ikke komme på noen anledning hvor det ikke passer med pølse. Barnebursdag, ungdomsbursdag, 60-årslag, russefest, nattmat i bryllupsfest, sportsarrangement… Hadde det ikke vært noen alternativer, hadde jeg helt klart spist pølse på nyttårsaften og i barnedåp også. Ikke dermed sagt at pølse er min favoritt-mat. Men, statistikken tilsier at det er manges foretrukne næring.

I følge Gilde selges det en pakke pølser hver andre sekund, i Norge i mai måned. De skal på grillen eller i stekepanna og serveres i lompe, brød eller sågar vaffel. I snitt spiser hver nordmann 10 kg pølser i året. Siden ikke alle gjør det, må det være noen som spiser MYE mer. For mange gjelder tydeligvis tipset – Ingen fest uten pølse! For hver dag er jo en fest!

Ingen fest uten pølse

I 1870-årene åpnet tysk-amerikaneren Charles Feltman sin pølsekiosk på Coney Island i New York. Han var visst den første til å servere pølsen i brød. Historien sier noe om at han hadde pleid å låne ut hansker til kundene, slik at de kunne spise pølsen på et hygienisk vis. Men, det var så mange som ikke leverte tilbake hansken, at han begynte å servere den i brød i stedet. Da slapp de jo også å ta på pølsen før den skulle inn i munnen… At de tok på brødet, som skulle samme vei, var det ingen som reagerte på.
Noen mener at Charles hadde lært dette av noen tyske pølseselgere.

I 1893 tok «pølse-i-brød»-konseptet helt av hos Chris von der Ahe. Han eide baseball-laget St Louis Browns, og rett ved siden av stadion hadde han sin fornøyelsespark og en restaurant. Dermed eide han kanskje tre av de type etablissementer som selger mest pølse i brød. Han skulle kjøpt seg en bensinstasjon i tillegg.

Hvorfor kalles det hotdog?

Det finnes to teorier. Den ene er litt ekkel, den andre er litt søt.

Det gikk rykter om at pølsemakerne kjøpte billig hundekjøtt og blandet dette i pølsene for å tjene mer penger…

og

En vandrehistorie forteller at en avistegner lagde en vitsetegning av en svett dachs-hund som lå i et pølsebrød… han kalte hunden en «hot dog».

Hva er bra med pølse?

For å bli et fest-tips må det jo være positive assosiasjoner til det. Og det er det til pølse. Fest-stemning, godt humør, god mot sult. Ingen fest uten pølse!

Fikk du lyst til å lese mer om pølser, mens du venter på at vannet skal koke opp så du kan trekke dine egne til middag? Da kan du kikke på denne artikkelen i Dagsavisen. Vel bekomme!

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.