Dagbok

Vil edderkoppen hevne seg?

Fra tid til annen roper noen på meg fra kjelleren. «Pappa, det er en edderkopp her… du må fjerne den!»
Det er ingen som stiller seg spørsmålet – vil edderkoppen hevne seg?

Jeg er prinsipielt mot å drepe. Også edderkopper. Jeg pleier å tømme en fyrstikkeske, for deretter å snu den på hodet over edderkoppen, tre innpå omslaget og frakte den 8-beinte ut i naturen igjen. Jeg er fullstendig klar over at den er nesten like fort inne i huset igjen, men jeg dreper den i hvert fall ikke.

Nå er det snø ute. Det er minusgrader. Jeg antar at dette ikke er ideelt for edderkopper.. selv ikke i Norge. Derfor så jeg rimeligheten i å bruke støvsugeren… Skal den uansett dø, er det enklere med støvsugeren, tenkte jeg. Min datter foreslo tørkepapir, skvising mot gulvet og deretter i do. Nei, ærlig talt. Overlagt drap under skjerpende omstendigheter. Jeg valgte støvsugeren. Det tok et hundredels sekund. Edderkoppen var der. Uvitende om berg- og dalbanen den skulle oppleve. Så, i løpet av et blunk, var den ikke der lenger. Jeg gikk og la meg. De andre i huset tenkte kanskje at jeg var en helt. Jeg likte det.

Vil edderkoppen hevne seg?

Så, rett før jeg sovnet, kom tankene. Hva skjer med edderkoppen nå? Er den sint? Ligger den inne i støvsugeren og blir mer og mer forbannet på det høye monsteret og slangen hans? Vil edderkoppen hevne seg?

Jeg sovnet. I løpet av drømme-søvnen, og hvordan var det med den igjen? REM-søvnen omtales gjerne som drømmesøvn. Men vi drømmer i alle faser av søvn, det er bare det at vi sjelden husker det. Dessuten er drømmene gjerne litt annerledes utenfor REM-søvnen. REM-søvn er den femte og siste fasen av søvnen, slik den tradisjonelt deles inn.

Altså, i løpet av REM-søvnen kom edderkoppen til meg. Den hadde vokst betraktelig på noen timer. Den hadde sikkert tømt støvsugeren for popcorn-rester og var klar for hevn. Den sprengte seg vei ut av støvsugeren, stabbet opp trappene fra kjelleren, og nå stod den ved sengen min og funderte ut den grusomste hevn… Jeg rakk å se to edderkopp-bein strekke seg innover ansiktet mitt, før jeg våknet. Litt svettere enn vanlig…

Hva sier ekspertisen? Vil edderkoppen hevne seg?

Jeg måtte google for å være sikker på at drømmen ikke kunne bli virkelighet. Og ganske riktig. Jes Aagaard fra det danske direktoratet Naturstyrelsen gir fasiten til Vi i villa.
– En edderkopp som blir støvsugd vil dø av surstoffmangel på grunn av alt støvet, eller av matmangel fordi den ikke finner veien ut av støvsugerposen. Mange støvsugere har dessuten en ventil som lukkes når støvsugeren slås av, og da er det definitivt siste stopp.

Jeg puster lettet ut.

Mikkel Geo Schultz er dyrefobi-ekspert i København Zoo. Han legger til:
– Edderkoppen er sjanseløs i møtet med den store maskinen, så den dør sannsynligvis av trykket når den blir sugd opp. Og hvis hvis den overlever det, så dør den nok av luftmangel under alt støvet.

OK. Takk, mine danske venner. Nå er jeg rolig og får sove til natten.

Ikke drep edderkoppene

Selv velger jeg å gå tilbake til min ikke-voldelige holdning, også ovenfor edderkopper. De har livets rett, akkurat som oss andre. Ikke bruk støvsuger, sko-såle eller tørkepapir. Sett dem ut i naturen. For du vil ikke tro hvilken utrolig og viktig jobb de gjør der…

Se for deg alle verdens mennesker på èn stor badevekt. 8 milliarder av oss… Vekten ville vise snaut 500 millioner tonn i displayet.

Alle verdens edderkopper spiser tilsammen rundt 800 millioner tonn kjøtt, altså andre insekter, i løpet av ett år. Kan du se for deg hvordan vi hadde hatt det hvis edderkoppen plutselig sluttet å spise insekter? Fordi du og jeg hadde drept dem, så de ikke kunne fortsette med det.. naturlig nok…

Da hadde det vært 800 millioner tonn flere insekter i verden. Hvert år. Jeg tror det hadde blitt trangt, og ganske ekkelt å leve med alle de insektene.

Dette er bare nok et bevis for at naturen, i utgangspunktet, før menneskene blander seg inn, er perfekt balansert. Hvem er vi? Som mener vi har rett til å «justere» den balansen ved å drepe edderkopper for fote bare fordi de har forvillet seg inn i kjelleren vår? Nei. Ikke drep edderkoppene. Punktum.

Vil edderkoppen hevne seg?
Et av verdens sterkeste materialer. Fem ganger sterkere enn stål, hvis trådene har samme tykkelse.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.