Dagboken fra radiolivet

Verdens sterkeste chilli

Verden har fått en ny chilli på toppen av Scoville-skalaen. Den heter Pepper X. Før var det Carolina Reaper som hadde tittelen i 10 år. Ed Currie er mannen bak begge. Han kan kalle seg verdens sterkeste chilli sin far.

Verdens sterkeste chilli

Pepper X

Det finnes ikke mange bilder av Pepper X. Bildet over er hentet fra Chilli Pepper Madness, som har skrevet litt om den nye kongen på chilli-tronen. På Scoville-skalaen, den offisielle skalaen for chillistyrke, har Pepper X en verdi på 2,6 millioner SHU, omtrent 1 million mer enn California Reaper. En jalapeno har mellom 2500 og 8000 SHU.

Ikke mange mennesker i verden har smakt en fersk Pepper X. Han som har laget den, ønsker å beholde eierskapet til verdens sterkeste chili.

Derfor vil Pepper X kun være tilgjengelig som ingrediens i Ed Curries egen chilisaus og ikke som hele chilier eller frø. Ed Currie sier selv at chilien er god i salsa eller søtsaker, men anbefaler ikke å spise den rå, da den er svært ubehagelig og kan gi kraftige magekramper i mange timer etter inntak.

Skulle du spise en Pepper X vil du få intense magesmerter som varer i 4-5 timer.

Kan det komme enda sterkere chilli?

Ed Currie har for lengst begynt arbeidet med å lage enda sterkere chilli-planter. Ikke fordi han mener at verden trenger det, men fordi han til enhver tid utvikler nye chillier. 9 av 10 kryssninger Ed lager mellom forskjellige chilli-planter, blir ikke til noe. Den 10 kan bli en suksess. Og ha sin egen karakteristikk. Som for eksempel verdens sterkeste. Det skal 8 til 12 generasjoner av en plante til, før man kan stabilisere den og begynne med tester av fruktene. Det tok 10 år å utviklet Pepper X. Ed Curie produserer 100 hybrid-krysninger hvert å. Hans mål er at 1 – 2 av dem skal kunne bli starten på en ny Chilli for markedet.

Min egen chilli

Årets chilli-planter er i ferd med å se dagens lys. Jeg har sådd 4 forskjellige. Frøene gikk i jorden i februar. Jeg gleder meg hvert år til å se chilliene vokse på terrassen. Har du tips eller spørsmål er det bare å ta kontakt. Det er gøy å snakke litt chilli-dyrking.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.