Dagbok

Min nye hobby

Det sies at alle bør ha en hobby. Det er godt for hjernen å ha noe annet å drive med enn jobb og familie. Jeg har ikke hatt mange hobbyer i voksen alder. Som barn og ung var det både akvarium, frimerker, modelljernbane og bilbrosjyre-samling som opptok meg. Nå kan jeg fortelle deg om min nye hobby!

Brygging av øl

At en hobby er bra for sinnet, er sikkert sant. Men, at den er både velsmakende og mye rimeligere enn i butikken må vel være enda bedre? En kompis og jeg gikk til innkjøp av vårt eget bryggeri for drøye tre uker siden, og nå er det første brygget på flasker. Om 2 uker skal det smakes.

La oss starte med begynnelsen

De første skriftlige kilder vi har om øl er rundt 6000 år gamle og stammer fra Mesopotamia, Edens Hage, der Irak ligger i dag. Der ble ølet blant annet brukt som en kjærlighetsdrikk. I det gamle Egypt, da faraoene bygget pyramider, var bryggerne verdsatt svært høyt i rang.

Men, vi trenger kanskje ikke ta overskriften så bokstavlig. For min del startet det da kompisen og jeg satt på dekk og drømte litt om å drikke vårt eget brygg i stedet for det dyrere og dyrere brygget vi kjøper i butikken. Etter et snaut år ble drømmen til virkelighet. Etter å ha saumfart det store internettet fant vi heldigvis Aleksander hos Litebrygg i Sarpsborg. Det er en fantastisk leverandør til nybegynnere som oss. Gode produkter, veldig god veiledning og snill hjelp når vi står litt fast i prosessen. Jeg anbefaler Litebrygg på det varmeste.

Er det så vanskelig, da?

Før du kan det, er alt mer eller mindre vanskelig. Og vi er helt ferske på dette området. Det blir mye konsentrasjon, en god del prøving og litt feiling. Men, som Aleksander hos Litebrygg sier; «Vikingene klarte dette for 1000 år siden, med mye mindre utstyr enn vi har i dag, så dette skal gå bra!»

Mesking, skylling, koking, kjøling, gjæring, flasking, drikking… Kan man denne rekkefølgen, er sjansene gode for at det blir eget øl. Malt, vann, humle, gjær. Det er noen ord å lære seg, og en rekkefølge å følge, men nå har vi satt to brygg, og føler oss allerede ganske gode. Det skal sies at ikke en dråpe er smakt ennå.
Det første brygget er en tsjekkisk pils. Det andre er en Mango IPA.

Bilder

Jeg har tatt noen bilder av prosessen så langt. Det kommer flere. Det kommer så klart også en liten rapport når vi har smakt på brygget.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.