Dagbok

Gratulerer, Danmark

Det er Danmarks grunnlovsdag i dag! Og selv om en dansk kroner virker til å koste nærmere 300 kroner for tiden, – eller i hvert fall 1,54 norske kroner, er det fremdeles dejligt at være norsk i Danmark!

Gratulerer danmark
a red and white flag flying in the sky

Hva feirer danskene i dag?

Leksikon svarer

Danmarks grunnlovsdag (dansk Grundlovsdag) er en årlig feiring den 5juni av innføringen av den første danske grunnloven samme dato i 1849. Dagen er også en feiring av grunnlovsrevisjonen som ble signert samme dato i 1953.

Gratulerer, Danmark!

Foreningen Norden utdyper:

I Danmark markeres grunnlovsdagen 5. juni. I motsetning til flere av de andre nordiske landene er det ikke en stor festdag, men de fleste kontorer og butikker holder stengt. 

Dagen er offisiell flaggdag, så det danske flagget pryder bygg og flaggstenger over hele Danmark.

Selv om dagen ikke er en stor festdag her, så er det enkelte tradisjoner som går igjen også i Danmark. Nasjonaldagen er til minne om grunnloven, og dermed er det også et politisk fokus denne dagen. 

5. juni møter du derfor politiske foredrag og arrangementer spredt over Danmark. Blant danskene er dagen ofte sett på som en feiring av det danske demokratiet – og demokrati, det er vi stolte av i hele Norden.

Danskene er faktisk så opptatt av demokratiet at det hvert år i uke 24, som også er i juni, avholdes en egen demokratifestival kalt Folkemødet

Gratulerer, Danmark – Gjør denne onsdagen litt dansk

Tillat deg en «bajer» til «aftensmaden» i kveld. Sild? Eller Stjerneskud? Eller en rød pølse.
… og skulle du få lyst, er det ok med en gammel dansk også i kveld.

Musikken

Kom i dansk grunnlovsdags-stemning med denne musikken! Gratulerer, Danmark!

Nasjonalsangen
Noen mener dette er de beste danske hits
Dansk musikk fra min barndom
Kongen av dansk allsang

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.