Retten til å stamme
I dag er det den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming og løpsk tale. På sine nettsider forteller Norsk Interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) om hvordan det oppleves å være blant de ca 50.000 menneskene i Norge som stammer. De krever retten til å stamme.
Personer som stammer opplever å bli diskriminert og negativt vurdert i arbeid, utdanning og hverdagsliv med forventningen om å prate annerledes. Vi stammer. Det er slik vi prater. Det er vår rett.
Retten til å stamme
fra stamming.no:
Mediabildet om stamming i det siste har handlet litt om forfatter Lars Petter Sveen som Holdt stammingen skjult i 40 år og ble deretter kritisert for å ikke stamme godt nok av Morgenbladet. Det fins historier om voksne mennesker som ikke fikk den skolegangen de burde hatt, fordi de stammer. Unge spør anonymt på nett om lærer kan gi dem dårligere karakter fordi de stammer.
En person som stammer skal ha rett til å snakke ferdig uten at andre avbryter, tar ordet og tar over samtaletråden i det personen stammer.
Personer som stammer skal ha en rett til å stamme med servicetilbydere uten å bli avbrutt og uten at de starter en gjettelek.
Arbeidstakere som stammer skal ha rett til å stamme på jobbintervju uten å bli vurdert som lite forberedt, inkompetent eller stresset av arbeidsgiver.
En elev som stammer skal ha rett til å stamme foran klassen under en muntlig vurdering uten å bli vurdert som faglig svak, nervøs og usikker på hva man skal si.
Stamming: Å bryte stillheten rundt taleflytvansker
Stamming er en taleforstyrrelse som påvirker taleflyten og forårsaker gjentakelser, forlengelser eller blokkeringer av ord og lyder. Personer som stammer vet ofte nøyaktig hva de vil si, men har problemer med å uttrykke det på grunn av disse hindringene. Dette kan føre til frustrasjon, sosial angst, og i mange tilfeller en reduksjon i selvfølelsen. Rundt 1 % av verdens befolkning stammer, noe som tilsvarer omtrent 80 millioner mennesker på verdensbasis. Å forstå stamming og skape aksept rundt denne tilstanden er derfor svært viktig.
Den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming
Den 22. oktober markeres den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming, en dag dedikert til å øke bevisstheten om stamming og utfordringene personer med denne tilstanden møter. Dagen har blitt markert siden 1998, og den setter fokus på å redusere stigma, oppmuntre til åpenhet, og fremme inkludering av personer som stammer i samfunnet.
Årets tema for denne dagen varierer, men de har alltid som mål å skape en bredere forståelse og aksept. Samtidig gir den personer som stammer en mulighet til å dele sine erfaringer og fortellinger for å vise at de ikke er alene. Det er også en dag for å anerkjenne og støtte talepedagoger, familier og venner som jobber for å hjelpe personer som stammer å føle seg tryggere i sine taleferdigheter.
NIFS: Norsk Interesseforening for Stamming og løpsk tale
I Norge spiller Norsk Interesseforening for Stamming og løpsk tale (NIFS) en sentral rolle i arbeidet med å støtte personer som stammer. NIFS fokuserer på å fremme aksept for stamming, øke kunnskapen om stamming i samfunnet, og tilby støtte til de som lever med denne tilstanden. Foreningen har også som mål å bidra til forskning og utvikling av behandlingsformer, samt å skape et nettverk for personer som stammer, deres pårørende, og fagpersoner.
NIFS arrangerer jevnlig seminarer, workshops, og sosiale sammenkomster, der personer som stammer kan dele sine erfaringer og lære teknikker for å håndtere utfordringer de møter i hverdagen. På den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming fokuserer NIFS på å skape arenaer for diskusjon og synlighet. Foreningen tilbyr også ressurser som kan hjelpe lærere, helsepersonell og foreldre til å forstå hvordan de best kan støtte barn og voksne som stammer.
Hvordan markeres dagen?
Den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming markeres på forskjellige måter rundt om i verden. Mange organisasjoner arrangerer informasjonskampanjer, workshops og foredrag for å fremme forståelse og toleranse. Sosiale medier spiller også en stor rolle i dagens markering, der emneknagger som #StutteringAwarenessDay brukes til å dele erfaringer og spre informasjon om stamming.
I Norge er det vanlig at NIFS og andre organisasjoner som jobber med stamming, arrangerer informasjonsdager på skoler og arbeidsplasser for å bidra til større åpenhet og kunnskap. Flere personer som stammer bruker denne dagen som en mulighet til å dele sine personlige historier gjennom media og sosiale medier, for å utfordre fordommer og skape en positiv dialog.
Markeringen av dagen er også en viktig påminnelse om at stamming ikke definerer en persons intelligens, verdighet eller evner. Målet er å bryte ned tabuer og skape et samfunn der det å stamme blir sett på som en naturlig variasjon i måten vi kommuniserer på.
Retten til å stamme
Stamming er en taleforstyrrelse som påvirker mange, men med økt bevissthet, aksept og støtte kan de som stammer få større selvtillit til å uttrykke seg fritt. Den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt stamming, og organisasjoner som NIFS, spiller en nøkkelrolle i å endre holdninger og støtte personer som stammer i deres daglige liv. Retten til å stamme er krystallklar, og ingen skal avbrytes fordi de bruker lenger tid på å fremføre et budskap. Vis hensyn!