Dagboken fra radiolivet

Spar penger – rydd i kjøleskapet

Fredag nærmer seg, og som mange andre forbereder jeg meg til helgen med en obligatorisk tur til dagligvarebutikken. Ukeshandelen har blitt en fast rutine, og det betyr også at jeg må rydde kjøleskapet før jeg drar ut. På den måten får jeg en oversikt over hva som allerede finnes hjemme, og samtidig sørger jeg for at jeg unngår unødvendig matsvinn. Spar penger – rydd kjøleskapet.

Spar penger - rydd kjøleskapet
a refrigerator filled with lots of food and drinks

Jeg er stolt av at vi har fått matsvinnet vårt nærmest ned til null hjemme. Det er et mål jeg har jobbet hardt for å oppnå, og det handler mye om planlegging, oversikt, og litt kreativitet. Men veien dit har ikke vært uten utfordringer – som en kode jeg måtte knekke.

Kjøleskapets skjulte muligheter

Et av de største vendepunktene for meg var å lære meg å bruke kjøleskapet smartere. Jeg hadde lenge klaget over at jeg har kjøleskuffer, ikke -skap. Men etter å ha eksperimentert litt, skjønte jeg at skuffen faktisk fungerer greit – så lenge jeg unngår å stable ting oppå hverandre.

En annen utfordring var det lille kjøleskapet vi har ute i gangen. Det var opprinnelig ment til drikkevarer, men jeg endte ofte opp med å plassere andre matvarer der. Problemet? De ble glemt og måtte kastes etter en stund. Nå har jeg skjerpet meg – det lille kjøleskapet ute i gangen er forbeholdt drikke, og ingenting annet.

Små endringer, store resultater

En annen viktig lærdom er å aldri handle når jeg er sulten. Det har ført til mange impulskjøp tidligere, som ofte ble til matsvinn. Nå sørger jeg for å spise noe før jeg drar på butikken. I tillegg gjør jeg alltid en vareopptelling før handleturen. Som regel har jeg allerede noe av det jeg trenger hjemme, og det gjør at jeg unngår å kjøpe dobbelt opp.

Og her kommer en interessant sak: forskere har også begynt å dykke dypere ned i hvordan vi kan redusere matsvinnet vårt. I en artikkel på Forskning.no leser jeg at kjøleskapet alene står for halvparten av matsvinnet i norske husholdninger. De tallene er rett og slett enorme!

Spar penger - rydd i kjøleskapet

Kjøleskapet – her på jobben

Enorme matsvinnstall

Visste du at norske husholdninger kaster godt over 200.000 tonn mat hvert år? Det tilsvarer omtrent 40 kilo mat per person, noe som har en verdi på opp mot 10 milliarder kroner. Det er svimlende beløp, og mye av dette skyldes dårlige vaner når det kommer til oppbevaring av mat, spesielt i kjøleskapet.

Spar penger - rydd kjøleskapet. assorted drinks on white commercial refrigerator
Butikker og restauranter har kuttet i matsvinnet. I husholdningene går det saktere.

Japanske forskere har utviklet teknikker for å hjelpe oss med å holde orden i kjøleskapet, noe som kan bidra til å redusere matsvinnet betraktelig.

Japanske løsninger på et globalt problem

Forskerne ved Teikyo-universitetet i Tokyo har sett nærmere på hvorfor så mye mat blir kastet, og det viste seg at rotete kjøleskap var en hovedårsak. Når maten blir gjemt bak andre produkter eller forsvinner ned i en skuff, blir den ofte glemt og kastet. Dette er en erfaring jeg kjenner meg godt igjen i. Mange har nok kjent på den litt angstfylte følelsen av å åpne kjøleskapet og ikke ha oversikt over hva som egentlig ligger der.

Et annet problem er misforståelsen rundt «Best før»-datoer og «Siste forbruksdag». Mange kaster mat rett etter at den har passert «Best før»-datoen, selv om den fortsatt er spiselig. Produkter som yoghurt, harde oster, melk og smør kan ofte holde seg mye lengre enn vi tror, spesielt når de oppbevares riktig.

Forskerne har foreslått noen enkle tiltak for å holde orden i kjøleskapet. Ett av dem er å dedikere en egen hylle eller boks til mat som nærmer seg utløpsdato. Ved å gjøre disse varene synlige og lett tilgjengelige, er sjansen større for at de blir brukt før de blir dårlige. Spar penger – rydd i kjøleskapet, sier jeg!

Kreative metoder for mindre matsvinn

Et av de mer kreative forslagene fra forskerne er å feste en lapp på maten du kaster, med teksten: «Unnskyld at jeg ikke spiste deg». Selv om dette kan virke litt merkelig, har metoden vist seg å være effektiv. I et eksperiment instruerte forskerne beboere i et boligkompleks i Tokyo om å implementere disse teknikkene. Resultatet? De kastet 20 prosent mindre mat sammenlignet med en kontrollgruppe som fortsatte som vanlig.

Spar penger - rydd i kjøleskapet

Dette viser at små endringer i hverdagen kan ha stor effekt. Å holde orden i kjøleskapet og være bevisst på hva vi kjøper, er en viktig del av å redusere matsvinnet. Og når vi først er inne på hvem som kaster mest: før i tiden var det ungdommen som sto for det største matsvinnet, men i dag er det folk i 40-årene som er verst. De lar seg friste av tilbud som «3 for prisen av 2» og ender opp med å kaste mye av maten de kjøper.

Spar penger – rydd i kjøleskapet

For meg personlig har det vært en reise å bli mer bevisst på matsvinn, og jeg har fortsatt en vei å gå. Men jeg har allerede gjort flere små endringer som har hatt stor betydning. Ved å planlegge bedre, holde orden i kjøleskapet og unngå impulskjøp, har jeg redusert matsvinnet til nesten ingenting. Og med forskernes teknikker i bakhodet, føler jeg meg enda bedre rustet til å fortsette denne innsatsen.

Det er snart helg, og jeg gleder meg til å gjennomføre ukeshandelen med enda mer bevissthet. Hjemme venter et ryddig kjøleskap – klart til å ta imot nye varer som jeg nå vet vil bli brukt opp. For det er faktisk en god følelse å vite at jeg ikke bare sparer penger, men også bidrar til å redusere matsvinnet – én ryddeøkt og handletur om gangen.

Vi snakket om temaet i «HC og Andrea» på NRK P1 i dag. Du kan høre episoden her.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.