Dagboken fra radiolivet

Smaker maten bedre borte?

Har du lagt merke til at maten smaker bedre når du spiser den borte fra hjemmet, som på et hotell eller når noen andre har laget den for deg? Det er en opplevelse som mange av oss kan relatere til, og det viser seg at det er flere fascinerende grunner til dette fenomenet. Hva sier du? Smaker maten bedre borte?

Smaker maten bedre borte? a table topped with lots of different types of food

Opplevelsen av måltidet

Opplevelsen av et måltid handler om langt mer enn smaken av maten på tungen. Ifølge den verdenskjente mateksperten Charles Spence, professor ved Oxford University, er det mange sanselige faktorer som påvirker hvordan vi opplever smak. Sansene våre jobber sammen, og det kan endre hvordan vi oppfatter smakene i maten.

Bestikkets rolle

Visste du at bestikket du bruker kan påvirke smaken av maten? Spence begynte å forske på dette i 2011, og etter tusenvis av eksperimenter fant han ut at tungt bestikk får maten til å smake bedre. Tyngden på bestikket gir en følelse av kvalitet og øker nytelsen. Samtidig har materialet på bestikk og servise også innvirkning. For eksempel fremhever en grov overflate sterke smaker, mens en mykere overflate kan gjøre maten mildere.

Smaker maten bedre borte? two silver bread knife and fork

Hvordan lukt påvirker smaken

En annen viktig sans er luktesansen. Når du drikker suppe fra en varm bolle i stedet for å bruke skje, aktiveres luktesansen mer, noe som øker opplevelsen. Dette gjør at du faktisk spiser 10 prosent mindre, fordi du føler deg mer tilfredsstilt av aromaene.

Derimot, når vi spiser foran TV-en, blir sansene våre distrahert, og vi spiser ofte mer uten å legge merke til det. Sansene må være i harmoni for at smakene skal oppleves optimalt.

Fargen på tallerkenen og psykologi

Fargen på tallerkenen har også en psykologisk effekt. Spence forklarer at godteri som serveres på en rød tallerken blir spist i mindre mengder, fordi rødt signaliserer fare. Slike visuelle faktorer kan subtilt påvirke våre spisevaner og opplevelse av smaken.

Forventninger og overraskelser

Forventninger kan også spille en stor rolle i hvordan vi oppfatter smak. Spence samarbeidet med den britiske kokken Heston Blumenthal, som gjorde et eksperiment med lyserosa iskrem laget av røkelaks. Gjestene forventet søt smak, men da de fikk vite at det var laks, og da retten fikk navnet «frossen laksemousse», ble opplevelsen forbedret. Forventningene kan altså justere hvordan maten smaker.

Lyd er en annen faktor som påvirker smak. Spence har oppdaget at stemningen rundt bordet og gjestenes humør kan heve matopplevelsen. Hvis du spiser sjømat mens du hører på lyden av havet, vil maten ofte smake bedre. Lydene rundt oss kan derfor fremheve bestemte smaker.

Smaker maten bedre borte? two white birds

Hvordan imponere middagsgjester

Hva kan vi gjøre for å skape den perfekte matopplevelsen hjemme? Spence har noen tips. Han foreslår å lage minner som varer. Pynt bordet og lag en meny som overrasker gjestene, med små teatralske innslag eller morsomme elementer. Overraskelser er noe vi husker, selv når smaken er glemt.

Vil du gjenskape den deilige hotellfrokosten hjemme? Lag en frokostmeny, server maten med variert servise og bruk tyngre bestikk for en følelse av luksus. Kanskje er det nettopp den gjennomtenkte serveringen og det sosiale fellesskapet som gjør at maten smaker bedre når du er borte.

Måltidene våre er altså en totalopplevelse, hvor alle sansene spiller sammen for å skape minner. Så neste gang du nyter et måltid i godt selskap, vit at det handler om mye mer enn bare mat på tallerkenen.

Smaker maten bedre borte? white ceramic teacup

Bli med på hverdagsfest

Temaet er blant det vi snakker om på hverdagsfesten vår – du kan høre «HC og Andrea» her.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.