Hvor mange plastposer bruker du?
Hvem bruker færrest plastposer i Europa, og hva kan du og jeg lære?
Plastposer har lenge vært en del av hverdagen vår, men i dag stilles det stadig flere spørsmål rundt bruken av dem. Hvorfor bruker vi dem egentlig, og hva kan vi gjøre for å redusere plastforbruket? Belgierne har allerede funnet en løsning som Norge kan lære av. Hvor mange plastposer bruker du?
Nordmenn og plastposer: En utfordring
Nordmenn er blant dem som bruker flest plastposer i Europa. Selv om forbruket har gått ned de siste årene, brukte vi fortsatt i gjennomsnitt 66 plastposer per innbygger i 2023. Dette er en forbedring fra 104 poser året før, men vi er fortsatt langt fra målet som EU og Norge har satt: Maksimalt 40 poser per år innen 2025.
Ung Forskning har sett på saken!
Hva hindrer oss i å redusere forbruket? Ifølge forsker Live Bøyum fra SIFO ved OsloMet er hovedproblemene manglende planlegging og glemsomhet. Mange nordmenn handler spontant og glemmer å ta med handlenett eller sekk. Dette resulterer i at vi kjøper en plastpose – gang på gang.
Belgierne viser vei
I Belgia er situasjonen helt annerledes. Belgierne bruker i snitt kun fire plastposer i året. Ja, du leste riktig. Fire! Hva gjør de annerledes? Svaret er enkelt: De har endret vanene sine.
For belgiske Marie-Claire Coppée er det helt uaktuelt å bruke plastposer. Hun tar alltid med seg sitt sammenleggbare rosa handlenett, som enkelt får plass i vesken. Studenten Fernando de Groot sier til Forskning.no han vanligvis bruker en sekk eller lommer for å bære varene sine. Plastposer kjøper han kun hvis det er absolutt nødvendig – noe som skjer sjelden.
Miljøgevinsten av redusert plastforbruk
Hvis Norge når målet om maks 40 plastposer per år innen 2025, kan vi spare miljøet for over 5.000 tonn plast årlig, tilsvarende vekten av 3.500 personbiler. Dette vil ha stor betydning, både for å redusere klimagassutslipp og for å hindre plastforurensning.
Kenya har tatt reduksjonen enda et steg videre. Der er plastposer forbudt, og brudd på forbudet kan føre til både bøter og fengsel. Aktivisten James Wakibia beskriver situasjonen slik: «Du kan få en kjempebot eller fire år i fengsel for å bruke eller lage plastposer.»
Hva kan vi gjøre for å bli bedre?
Selv om plastposer er dyre i Norge, er det tydelig at pris alene ikke løser problemet. Bøyum og kollegaene hennes foreslår en kreativ løsning: En panteordning for handlenett. Hvis du glemmer handlenettet, kan du låne et fra butikken. Leverer du det tilbake, får du en liten sum penger – akkurat som når du panter flasker. Dette kan være et tiltak som gjør det lettere for folk å endre vanene sine.Kan vi lære noe av Belgia?
Kan vi lære noe av Belgia?
Belgiernes lave plastposebruk er imponerende, men forskere advarer mot én fallgruve: Overgangen fra plast til papir. Produksjon av papirposer krever mer energi og gir høyere klimagassutslipp enn plastposer. Likevel har papirposer fordelen av å brytes ned raskere og forårsaker mindre plastforurensning.
Det beste alternativet er å ta med eget handlenett. Hvis alle nordmenn begynte å bruke handlenett, sekker eller trillevogner som belgierne, kunne vi redusert plastforbruket betraktelig – og samtidig bli et forbilde for andre land.
Hvor mange plastposer bruker du?
Å endre vaner er sjelden enkelt, men eksempelet fra Belgia viser at det er mulig. Plastposer er en enkel ting å kutte ut, men effekten på miljøet er enorm. Kanskje neste gang du står i kassen og blir spurt: «Skal du ha pose?», kan svaret være et inspirert «Nei, takk!» – akkurat som belgierne.
Med små grep kan vi bidra til en stor forskjell. Hvem vet? Kanskje Norge en dag kan bli best i Europa på plastkutt.
Vi snakker om dette i hverdagsfesten – hos HC og Andrea – på NRK P1 i dag. Du kan lytte her.