Dagboken fra radiolivet

Surkåltid igjen!

Surkål er en uunnværlig del av norsk tradisjonsmat, særlig på julebordet. Men hva er egentlig surkål, hvor kommer den fra, og hvorfor er det en av de matvarene som stadig blir gjenstand for priskrig i butikkene? Her får du alt du trenger å vite om surkål – og litt til! Nå er det surkåltid igjen!

Hva er surkål?

Surkåltid igjen
cooked food

Surkål er finsnittet kål som kokes sammen med eddik, sukker og gjerne karve for smakens skyld. Den syrlige smaken kommer fra tilsatt eddiksyre, og den norske varianten skiller seg fra mange andre lands tradisjoner ved å være søtere på grunn av sukkerinnholdet.

Det er viktig å skille mellom norsk surkål og den tyske sauerkraut. Selv om sauerkraut direkte oversatt betyr «surkål,» har de to matrettene lite til felles. Mens norsk surkål får sin syrlighet fra eddik, er tysk sauerkraut fermentert, noe som gir en helt annen smak og tekstur. Fermenteringen i sauerkraut gir også probiotiske egenskaper, noe norsk surkål ikke har.

For de som liker litt variasjon, finnes det også surkål laget med rødkål, ofte bare kalt rødkål, som gjerne serveres til ribbe og annen julemat. Mange velger også å tilsette eple for ekstra sødme og fyldighet.

Hvor kommer surkålen fra?

Historien om surkål kan spores tilbake til Østen. Fermentert kål ble visstnok brukt til å mate arbeiderne som bygde den kinesiske mur. Den fermenterte varianten har også funnet sin vei til land som Korea, der den er kjent som kimchi, og til flere europeiske land som Tyskland, Frankrike, Romania og Balkan-landene.

Norsk surkål er derimot en egen oppfinnelse og har utviklet seg til å bli en fast del av vår matkultur. Den unike kombinasjonen av syre og sødme gjør den til en perfekt følgesvenn til kjøttrike retter som julepølse, ribbe og kjøttkaker.

Hvorfor lages det så mye surkål?

Surkål produseres både hjemme og av store matprodusenter. Mange liker å lage sin egen, gjerne med tilpasninger som epler, karve eller ekstra eddik for mer syre. Samtidig er ferdiglaget surkål i butikken svært populært – ikke minst rundt juletider.

Det er nettopp i desember vi ser surkål bli en del av den årlige priskrigen i butikkene, på linje med julebrus, julepølse og risgrøt. For noen år siden kostet en pakke surkål så lite som én krone. Selv i dag kan du finne surkål til så lav pris som 6,50 kroner for 450 gram – en indikasjon på hvor viktig denne tradisjonsmaten er for julefeiringen.

Er surkål sunt?

Surkål, særlig den fermenterte varianten som sauerkraut eller kimchi, er kjent for sine helsefordeler. Den inneholder melkesyrebakterier som er bra for fordøyelsen og tarmsystemet. Slike matvarer er også rike på A-vitamin, som kan bidra til sunn hud, sterke negler og en glatt hudoverflate.

Norsk surkål, som ikke er fermentert, mangler de probiotiske egenskapene, men er likevel en kilde til fiber og vitaminer. Det er fortsatt en næringsrik siderett som kan være en del av et balansert kosthold. Det er godt at det er surkåltid igjen!

Kåljuice: Et populært alternativ

I andre land har ferskpresset kåljuice blitt populært som en helseeliksir. Den påstås å bidra til:

  • Styrking av immunforsvaret
  • Rensing av kroppen
  • Bremse aldring
  • Bedre fordøyelsen
  • Motvirke hemoroider og forstoppelse

Selv om kåljuice og fermenterte varianter av surkål er sunnere enn den norske versjonen, er det ingen tvil om at surkål har en solid plass i våre mattradisjoner – og det er kanskje like mye smaken som helseeffektene vi setter pris på.

Surkålens fremtid – det er surkåltid igjen hvert år!

Med sine røtter i gamle tradisjoner og en plass på dagens julebord, ser det ikke ut til at surkål vil forsvinne med det første. Selv om den norske varianten ikke har samme helsefordeler som de fermenterte variantene fra andre land, er det fortsatt en elsket del av vår kultur. Kanskje neste gang du spiser surkål, kan du tenke på den fascinerende historien og de ulike variantene som finnes rundt om i verden.

Så, enten du lager den selv hjemme eller kjøper den til tilbudspris i desember, er én ting sikkert: Surkål er kommet for å bli!

Vi snakket om surkål i hverdagsfesten vår på NRK P1. Du kan lytte her.

Bor på Kjøkøy og i radioen din. Glad radiogutt med 2 barn og verdens beste kjæreste. Elbil-sjåfør, båtvant og glad i å være på kjøkkenet. Nysgjerrig og passe sosial. Ta meg til havet - der trives jeg best.