Vi må snakke mer om elg
Elgen er en ikonisk del av norsk natur, kjent som «skogens konge.» Men hvor mye vet vi egentlig om dette majestetiske dyret? Her er ti fascinerende fakta om elgen som du kanskje ikke visste, og hvorfor vi bør snakke mer om den.
Norges eldste innbygger
Visste du at elgen er blant de eldste pattedyrene i Norge? Etter istidens slutt for rundt 10.000 år siden, var elgen et av de første dyrene som kom hit, sannsynligvis fra Danmark eller Sverige. Arkeologer har funnet eldgamle spor etter elg, inkludert et stort gevir i en myr i Innlandet. Menneskene som levde her på den tiden, jaktet elg ved hjelp av fangstgroper – dype hull gravd for å fange dyrene.
Elgens fiender: Fra ulver til flått
Elgen har mange fiender, både store og små. Rovdyr som ulv og bjørn er naturlige trusler, men det er ikke mange igjen av disse i Norge. I dag er det mennesker som er elgens største fiende, med 26.000 elger skutt under jakten i fjor og 1.600 drept i trafikkulykker.
Små fiender som hjortelusflua og flåtten plager elgen ved å suge blod og stresse dyret, mens parasitter som hjernemark kan være livsfarlige. Den mikroskopiske hjernemarken graver seg inn i elgens hjerne og kan ta livet av et dyr som veier flere hundre kilo.
Smarte nok til å unngå jegere
Elger lærer av erfaring. Forskning viser at elgkuer som har mistet kalven sin under jakt, ofte gjemmer seg året etter. Mange elger søker tilflukt i skogsområder, fjell eller steder nær mennesker, som hytter og hus, der jegerne ikke jakter. Når jakten er over, vender de tilbake til sine vanlige territorier
Elgen blir mindre
Elgen er tilpasset kalde vintre og snørike skoger, men klimaendringer gjør livet vanskeligere. Med varmere temperaturer bruker elgen mer tid på å kjøle seg ned enn å spise, noe som fører til at mange blir mindre. Likevel trenger en voksen elg fortsatt å spise opptil 50 kilo mat hver dag, inkludert blader, bark, kvister og lyng.
En dykker og sprinter
Elgen er en overraskende dyktig svømmer og dykker gjerne under vann for å spise vannliljer og andre planter. På land er den også imponerende rask – elgen kan løpe i opptil 60 kilometer i timen! Med sin gode hørsel og luktesans er den godt rustet for å overleve, selv om synet ikke er like skarpt.
Horn for å imponere
Elgoksens gevir er ikke bare dekorativt, men også et statussymbol. Jo større horn, jo mer attraktiv er oksen for elgkuene. Et gevir kan bli opptil to meter bredt og veie 30 kilo. Hver vinter mister oksen geviret sitt, men om våren vokser det ut igjen, enda større enn året før. Antall tagger på geviret kan fortelle oss hvor gammel oksen er.
Elgen liker seg alene
Elger er stort sett ensomme dyr, bortsett fra i paringstiden om høsten. Da spiser oksene seg store og fete, kvitter seg med huden på geviret, og graver hull i bakken som de tisser i – en duft som tiltrekker elgkuer. Konkurransen om hunnene er hard, og bare én av tre okser får kalver. Rekorden for én elgokse er imponerende 44 kalver!
Kalver som vokser raskt
Elgkalver fødes på våren og veier mellom 10 og 15 kilo. Innen en måned har de doblet vekten, takket være morens omsorg og melk. Kalvene blir hos moren det første året, men må klare seg selv når en ny kalv blir født.
Sjeldne hvite elger
Noen ganger dukker det opp hvite elger, et sjeldent syn i norsk natur. Den hvite fargen skyldes leukisme, en genetisk tilstand som gjør at pelsen mangler pigment. Selv om dette er mer vanlig i Sverige, finnes det også hvite elger i Norge. Alle isbjørner har leukisme.
Elg som husdyr?
I Russland har elg blitt holdt som husdyr for melk, kjøtt og transport. På 1930-tallet forsøkte russiske myndigheter til og med å trene elg til militære formål, men prosjektet mislyktes. I dag finnes fortsatt en elgfarm i Russland, der de arbeider med tamme elger.
Elgen er ikke bare et symbol på norsk villmark, men også en fascinerende del av økosystemet vårt. Den er en påminnelse om naturens kompleksitet og behovet for balanse mellom menneskelige aktiviteter og dyrelivet. Så neste gang du ser en elg – i skogen eller som en statue i en rundkjøring – husk at dette dyret har mer å by på enn du kanskje trodde!
Vi må snakke mer om elg
Derfor snakket vi om den i hverdagsfesten vår på NRK P1. Hør HC og Andrea her.