Konfliktsky?
Kjenner du deg igjen i å si ja når du egentlig mener nei? Eller å la folk snike i køen fordi du ikke orker å ta opp kampen? Mange vil si at de ikke er konfliktsky, men sannheten er ofte en annen. Å unngå konflikter kan føles som den enkleste løsningen der og da, men på lang sikt kan det ha negative konsekvenser. Heldigvis finnes det måter å trene seg bort fra konfliktskyhet på.
Hvorfor er noen konfliktsky?
Psykolog Ida Holo ved Angstklinikken forklarer til Aftenposten at konfliktskyhet ofte handler mer om ens eget ubehag ved konfrontasjoner enn om frykten for konsekvensene for andre. Kanskje har du vokst opp i en familie der konflikter ble unngått? Eller kanskje du har lært at det å være likandes er viktigere enn å stå opp for deg selv? Uansett årsak er det mulig å endre på dette mønsteret.

Konsekvensene av å unngå konflikter
Selv om det kan føles trygt å styre unna konflikter, kan det på sikt føre til en rekke problemer:
- Du risikerer å bli utnyttet eller utbrent fordi du ikke setter grenser.
- Uløste problemer kan vokse seg større og skape større konflikter senere.
- Du kan bli bitter og sint på deg selv for å ha svelget for mange kameler.
- Du kan eksplodere fordi du har satt egne behov til side for lenge.
- Lavere selvfølelse – du venner deg til at meningene dine ikke betyr noe.
- Konfliktskyhet kan skape en ond sirkel – jo mer du unngår, jo vanskeligere blir det å si ifra.
Samtidig er det viktig å huske at konfliktskyhet også har positive sider. Konfliktsky personer er ofte gode til å skape god stemning, de har empati og evnen til å skille mellom viktige og uviktige kamper. Nøkkelen ligger i balansen – å kunne stå opp for seg selv uten å være konfronterende.
Seks steg for å bli mindre konfliktsky
Det er mulig å trene seg til å bli mer tydelig og sette grenser. Her er seks konkrete råd fra psykolog Holo:
- Selvrefleksjon: Hva gjør deg konfliktsky? Er det frykten for å såre andre, ubehaget ved å si nei eller opplevelser fra fortiden som spiller inn? Å forstå hvorfor du reagerer som du gjør, er første steg mot endring.
- Eksponering: Begynn i det små. Sett grenser i situasjoner som ikke føles altfor skumle, og øk gradvis utfordringene. Ofte har vi overdrevne forestillinger om hvor ille det er å si nei eller si ifra.
- Grensesetting: Lytt til magefølelsen – mener du egentlig ja eller nei? Øv deg på å si nei når det trengs, og vær tydelig i kommunikasjonen din.
- Finn en rollemodell: Har du noen i livet ditt som er god på å kommunisere tydelig uten å være konfronterende? Se hva du kan lære av dem, men finn din egen stil.
- Aksepter at uenighet er en del av livet: Harmoni er ikke alltid målet. Det er sunt å sette grenser og tåle litt friksjon i relasjoner.
- Andres følelser er ikke ditt ansvar: Hvis du kommuniserer på en respektfull måte, er det ikke ditt ansvar om noen reagerer negativt. Å si ja kun for å unngå andres sinne eller frustrasjon er en dårlig strategi for egen trivsel.
Små skritt gir store resultater
Å trene seg på å være mindre konfliktsky krever tålmodighet. Men hver gang du tar et valg som er i tråd med verdiene dine, bygger du opp motet ditt. Det handler ikke om å bli en person som søker konflikter, men om å kunne stå opp for deg selv på en trygg og balansert måte. Så neste gang du kjenner på trangen til å si ja når du egentlig mener nei – stopp opp, lytt til deg selv og ta en bevisst beslutning. Det er slik endring starter.
Vi snakker om det i hverdagsfesten på NRK P1
HC og Andrea snakker om å være konfliktsky i dette programmet.

